11 mars 2010

Topplistan v 10: Melodifestivalen regerar på listorna

Samlingen Melodifestivalen 2010 är som nykomling inte bara veckans totala etta. Den är dessutom en av de mest dominanta listtitlarna på mycket länge och stod för nio av tio sålda samlingar förra veckan. Bästa nykomling på albumlistan är den Malmöbaserade hälsingen Moto Boy.

Melodifestivalen 2010 [Lionheart/Universal Music] innebär att en samling för första gången sedan innan årsskiftet är den totalt bästsäljande. Absolute Cinema [Eva/Sony Music], ny på plats 3 av samlingslistan, är totalt nummer 4 och adderar ytterligare till samlingsplattornas återkomst i säljtoppen.

På en relativt lugn albumlista – i synnerhet jämfört med alla nyheter förra veckan – är Moto Boys Lost In Call [Songs I Wish/Border] bästa nya platta på plats 21. Nyligen Sverigeaktuelle John Hiatt går in som 29 med The Open Road [New West/Playground]. Även Nikola Sarcevic gör en stark start med Nikola & Fattiglapparna [Stalemate/Bonnier Amigo] på plats 29.

På singellistan är Melodifestivalen lika dominant som på samlingsditon. Anna Bergendahl fortsätter toppa medan en av hennes finalkonkurrenter, Salem Al Fakir, klättrar från 44 till 5 med Keep On Walking [Capitol/EMI]. Veckans andra klättrare är Pauline, vars Sucker For Love [Tri Sound/Bonnier Amigo] blev utslagen i ”Andra chansen” men uppenbarligen gick hem hos musikköparna och tar steget från 48 till 12.

På Midpricelistan finns en ny etta i form av Joanna Newsoms Have One On Me [Drag City/Border]. Ny etta har även DVD-listan där kultlegenden Eddie Meduza nu toppar med Eleganten från vidderna [Anakronfilm/Budgetgrossisten].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/