26 januari 2009

Succé för Magnus Lindgren på MIDEM

Den svenska multiinstrumentalisten och arrangören/kompositören Magnus Lindgren har många järn i elden. Förutom med den egna kvartetten, samarbetet med Barbara Hendricks (nyligen förevigat på albumet Barbara Sings The Blues [Arte Verum / CDA]) och storbandet Paradise Open Big Band är han just nu även aktuell med sitt latininfluerade projektet Magnus Lindgren Batucada Band. Första albumet Batucada Jazz släpps i vår och på den stora internationella musikmässan MIDEM i Cannes i veckan gjorde bandet sin första spelning.

Det var intill bristningsgränsen fullsatt i anrika Hotel Majestics stora salong Diane när Magnus Lindgren Batucada Band i tisdags kväll äntrade scenen för att under rubriken MIDEMTALENT Jazz i samarbete med Higher Ground och FIP bjuda på sin timmeslånga debutkonsert. Musikaliskt handlar Batucada-projektet om latininfluerade rytmer och gruppen har inte mindre än fyra slagverkare.

Flera av numren för tankarna till det tidiga sjuttiotalets mest vitala fusion – utan att någonsin låta vara sig svänget, groovet eller kompositionerna hamna i skymundan av enskilda musikerinsatser. Det gick dock inte att låta bli att fängslas av vare sig Magnus Lindgrens egna soloinsatser på sax och flöjter eller pianisten Daniel Karlssons briljant flyhänta spel, som gång på gång rev ner applådåskor. Ett annat utropstecken var basisten Magnum Coltrane Price, som i finalen fyrade av en rap som höjde den redan höga temperaturen i lokalen ytterligare några snäpp.

Det är fortfarande inte helt klart vilket skivbolag som kommer att släppa det redan färdiginspelade albumet, men enligt Magnus Lindgrens holländske manager Mark Van Den Bergh finns det i dagsläget flera tänkbara samarbetspartners.
Claes Olson