31 oktober 2008

i korthet

Mattie Bye Drömt [Rotor Records/Dotshop.se]
Matti Bye är sedan tidigare tätt kopplat till begreppet filmmusik, bl a efter att ha tonsatt ett antal svenska stumfilmsklassiker. Här tar han kopplingen längre genom att skapa en sorts minisymfoni. Där vissa låtar/stycken associerar till repetitiv filmmusik a la Michael Nyman, medan andra är i rakt nedstigande led sköna släktingar till Jan Johanssons frostiga melakoli. Gästspel av bl a Goran Kajfes och Nikolaj Dunger.
LN

Johann Johannsson Fordlandia [4AD/Playground]
Islänningen Johannsson är en av Nordens mest spännande kompositörer i gränslandet mellan samtida seriös musik och symfonisk electronica. Fordlandia är tredje delen i en ytterst ambitiös svit där han tonsätter ett antal udda händelser i amerikansk industrihistoria. Här bilmagnaten Henry Fords bisarra projekt på 1920-talet med en gummifabrik i Amazonas djungel. Hur det låter? Som om Arvo Pärt skulle få för sig att med hjälp av Sigur Ros tonsätta en gammal western av en annan Ford, John Ford.
LN

Plain White T’s Big Bad World [Capitol/EMI]
Plain White T’s är det amerikanska popbandet som förra året fick enorma framgångar med singeln Hey There Delilah. Då det nu är dags att följa upp framgångarna med det fjärde albumet har bandet gått från en anonym tillvaro till att vara miljonsäljare. Plain White T’s klarar omställningen bra – det finns inga uppenbara försöka att skapa en ”ny” Hey There Delilah. I stället lutar dom sig mot sitt genuina låtsnickrande.
HD

Movitz Fel del av gården [Boheme Music/BD Pop/Universal]
Movits har alla chanser att bli en av årets mest framgångsrika svenska debutanter. I väntan på fullängdaren, som släpps 26 november, följer bröderna Rensfeldt upp framgångarna med singeln
Äppelknyckarjazz med den nya singeln Fel del av gården. Mixen av hiphop och jazz känns igen från Äppelknyckarjazz, som bland annat placerade sig högt upp på Trackslistan. Det är en bra klubbsingel som kommer trissa upp förväntningarna på albumet ytterligare.
HD

ASSID House Of Love [K-Werks/Border]
Ända sedan debutsingeln Habibi har electrotrion ASSID tillhört de mest intressanta namnen på den svenska dansscenen. Inför det kommande debutalbumet signade bandet med K-Werks, som bland annat gav ut Adam Tenstas debut. House Of Love är den andra ASSID-singeln på K-Werks och det rör sig om ett direkt electrospår med kraftiga hookar som klockar in på strax under tre minuter.
HD

Bob Hansson & Kristoffer Jonzon Heja världen show [Bolero/Warner Music]
Heja världen show är Bob Hanssons och Kristoffer Jonzons gemensamma turné, som kommer gästa framför allt teatrar i Stockholm, Malmö, Borås, Uppsala, Jönköping, Göteborg och Ystad under november. I samband med turnén släpps även albumet Heja världen show där Bob Hanssons texter ackompanjeras av smeksamma arrangemang.
HD