28 augusti 2022

Nästan 72 000 såg Hellströms final

Håkan Hellström avrundade sina fyra dagar på Ullevi i Göteborg med att slå sitt eget rekord för en svensk konsert, satt 2016. 71 977 personer såg lördagens finalkonsert.

– Detta är bortom allt annat, utom-mänskligt och samtidigt så ”nära” och just mellan-mänskligt, att dessutom få avsluta med ett nytt publikrekord – det är fan helt ofattbart… det får en att tro på livet, säger Joel Borg, ansvarig på arrangören FKP Scorpio.

Inför de fyra kvällarna på Ullevi låg Hellström etta, tvåa och trea på listan över de största konserterna någonsin på arenan – långt före internationella namn som Bruce Springsteen, Coldplay och Guns N’ Roses. Efter de senaste två veckornas succé är Hellströms svit än mer imponerande: Platserna ett till sju på Ullevis topplista tillhör nu honom.

Božo Rasic, vd på FKP Scorpio, fortsätter i ett pressmeddelande:

– Vi är vana vid att jobba med internationella storstjärnor och gigantiska produktioner. Men det här är på många sätt det största vi någonsin har gjort. Efter varje konsert har vi fått se över vilka nya platser vi kan öppna upp, eftersom intresset har varit så enormt. Håkan Hellström på Ullevi sommaren 2022 är utan tvekan en modern klassiker.

Finalkvällens överraskning var att klimataktivisten Greta Thunberg dök upp på scenen. Tillsammans med fyra ungdomar från organisationen ”Fridays for future” var Thunberg med i en version av Hellströms Tillsammans i mörker.  Ungdomarna höll även tal om vikten av att i det kommande valet rösta på politiker och partier som vill se en förändring när det gäller miljön och klimatkrisen.

Hellström på Ullevi 2022:

19 aug: 68 234

20 aug: 69 860

26 aug: 70 109

27 aug: 71 977

Lars Nylin