17 maj 2022

Birgit Nilsson Prize till Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma har tilldelats Birgit Nilsson Prize och blir därmed den förste instrumentalisten att tilldelas det prestigefyllda priset. 

”Jag önskar verkligen att jag hade fått möjlighet att träffa Birgit Nilsson personligen men för mig känns hon i högsta grad levande genom alla inspelningar där hennes legendariska röst lever vidare. Hennes stora generositet, hennes humor och värderingar utgör en stor inspiration. Det är ett stort privilegium att få ta emot det pris som hon själv instiftade och därmed bli en länk i arvet efter Birgit Nilsson, en artist som både förstod vikten av att stötta unga musiker i början av sina karriärer och musikens roll för en bättre värld”, kommenterar Yo-Yo Ma.

”Yo-Yo Mas mångfacetterade karriär vittnar om hans starka övertygelse om kulturens förmåga att skapa tillit och förståelse. Vare sig det handlar om framföranden av ny eller välkänd musik i cellorepertoaren, om samarbeten med olika grupper och institutioner för att utforska kulturens roll i samhället, eller om att delta i oväntade musikaliska sammanhang, så strävar Yo-Yo Ma efter att få till stånd möten som sätter fantasin i rörelse och som stärker vår humanism”, skrivs det i motiveringen.

Yo-Yo Mas senaste album är Beethoven for Three: Symphonies Nos. 2 and 5, tillsammans med pianisten Emanuel Ax och violinisten Leonidas Kavakos.

Yo-Yo Ma, född 1955 i Paris av kinesiska föräldrar, sedan uppvuxen i New York, började studera cello med sin far vid fyra års ålder och tre år senare flyttade familjen till USA. Han har tilldelats en rad utmärkelser, däribland Avery Fisher Prize (1978), National Medal of the Arts (2001), Presidential Medal of Freedom (2010), Kennedy Center Honors (2011) och Polar Music Prize (2012). Han har spelat för nio amerikanska presidenter, senast i samband med Joe Bidens presidentinstallation.

Prisutdelningen äger rum den 18 oktober i Konserthuset Stockholm i närvaro av Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. I den direktsända prisceremonin medverkar Kungliga Filharmonikerna under ledning av Patrik Ringborg, Radiokören under ledning av sin chefsdirigent Kaspars Putniņš och som solister bland andra cellisten Amalie Stalheim samt flera tidigare mottagare av Birgit Nilssons stipendium för unga sångare.

Lars Nylin