16 maj 2022

”Vik hädan, tystnadskulturen”

”Vik hädan, tystnadskulturen!” rubricerar skivbolagens organisation Ifpi en påminnelse om rapporteringstjänsten vid sexuella trakasserier. Detta inför att säsongen för festivaler och branschfester är här.

Ifpi summerar: ”Nyligen lät film- och TV-branschen göra en Sifo Kantar-undersökning som tyvärr visade att sexuella trakasserier i deras bransch inte minskat och att tystnadskulturen fortfarande utgör ett problem.

Det vore naivt att tro att vår bransch skulle vara annorlunda, så nu när festivalsäsongen, konserterna och branschfesterna är här kan det vara värt att påminna om branschens arbete mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

En bransch fri från sexuella trakasserier och kränkande särbehandling är allas ansvar och kräver civilkurage från var och en. Några enkla saker du kan göra:

Om du ser att någon är obekväm, kliv fram och börja prata om väder och vind.

Om du ser någon du känner som blivit överförfriskad, var en vän och ring en taxi.

Om någon drar ett dammigt skämt eller kommentar, be hen uppdatera sig till en mer samtida humor.”

Ifpi summerar sitt jämställdhetsarbete här:

https://www.ifpi.se/om-ifpi-sverige/ifpi-sveriges-ja%cc%88msta%cc%88lldhetspolicy/

Dessutom har Ifpi via Klara K en oberoende rapporteringstjänst:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsgjYtqIbfn4wUWmNaCaC3T3ejVC74pnpuouQlBPpO8ekEng/viewform.

IFPI fortsätter: ”I händelse att du själv har utsatts för, eller har bevittnat att någon annan utsatts för, kränkningar, trakasserier eller övergrepp. Syftet med rapporteringen är att uttryck för sexism inte ska kunna passera obemärkt och för att Ifpi ska kunna sätta in insatser för att ändra attityder och beteenden på rätt ställe.”

Lars Nylin