5 april 2022

IN MEMORIAM Börje Ekberg 1930-2022

Börje Ekberg, en ikon i musikbranschen har lämnat oss vid 92. MI:s Lars Nylin tecknar hans minne. 
För omvärlden blev Anders Burman synonym med skivbolaget Metronome. Men bakom kulisserna var Börje Ekberg ofta lika central när bolaget blev ett av landets ledande inhemska. Han höll i trådarna, var ”direktören”, när Burman höll i det mest av produktionen och var ansiktet utåt.
Men faktum är att det var Börje som 1949 inledde allting genom att under en New York-resa inskaffa en bandare som Metronome sedan gjorde sina allra första inspelningar med. Genom 1950-talet spelade Ekberg och Burman två huvudroller när allt från svenska toppar, som Alice Babs, Charlie Norman, Lars Gullin och Arne Domnérus till utländska stjärnor, som Quincy Jones och Stan Getz, passerade revy på Metronome. Det var inte minst Börjes jazzkontakter i USA som ledde till att Metronome blev svensk representant för Atlantic Records. 
Även jag hade mer kontakt med Anders, inte minst beroende på att Börje flyttade till USA kort efter att Metronome 1979 sålts till amerikanska Warner. Men vi hade under mina år på Warner/Metronome ständig kontakt via mejl. Mina korta faktafrågor vid katalogsamlingar besvarades alltid snabbt med mer eller mindre uppsatsliknande detaljerade smärre noveller, enorm läsning för en som är fascinerad av svensk skivbolagshistoria.
Det senaste året har jag arbetat med en biografi över en artist som Börje spelade stor roll för i starten av dennes karriär, sångaren Fred Åkerström. Börje bokade länge Fred, han var med vid PR-sittningar, tog Fred till folkparksforum och andra sammanhang. Detta är värt att nämna i en minnesteckning av Börje eftersom det tydligt skvallrar om hur viktig han var för många artister på Metronome även när jazzen spelade mindre roll från 1960-talet, i fallet Siw Malmkvist var han exempelvis mer eller mindre manager.
När filmen Cornelis hade premiär fick jag några gånger möjligheten att sitta ner med Börje för att prata svensk branschhistoria. Det blev då ännu tydligare vilket brinnande hjärta han hade för svensk jazz ännu decennier efter att han dragit till USA. Avstånd förstärker kärlek, som det brukar heta.
Tack för det mäktiga bidraget till skapandet av en svensk skivbolagskultur, Börje Ekberg.
Lars Nylin