17 januari 2022

Utökat krisstöd

Med de nya restriktionerna har inte minst livesammanhanget krävt snabbt ökat krisstöd. Regeringen överlämnar den 18 januari en första extra ändringsbudget för 2022 till riksdagen om ytterligare 100 miljoner kronor i stöd.

Budgeten innehåller bland annat utökat krisstöd till kulturen och idrotten. Utöver de förslag som presenterats tidigare tillförs nu kultur- och idrottsområdet ytterligare 100 miljoner kronor.

Kulturdepartementet skriver i ett pressmeddelande på måndagen: 

”För att mildra effekterna av de nya restriktionerna och de nya allmänna råden har regeringen tidigare föreslagit att kultur- och idrottsområdet tillförs 200 miljoner kronor. Nu utökas detta med ytterligare 100 miljoner kronor, varav 60 miljoner kronor fördelas till kulturområdet och 40 miljoner kronor till idrottsområdet. Efter beslut i riksdagen kommer regeringen att återkomma med besked om när pengarna kan betalas ut.

– När fler smittskyddsåtgärder införs behövs fortsatta krisstöd till Sveriges kulturliv. En mångfald av verksamheter och aktörer har drabbats hårt och konsekvenserna riskerar kvarstå under lång tid framöver. Vi vet att behovet är stort och akut och därför föreslår regeringen nu ytterligare medel, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Utöver detta kan aktörer inom kultur och idrott bland annat ta del av de förlängda omsättningsstöden, omställningsstödet och evenemangsstödet.”

Riksdagen har tidigare beslutat om 940 miljoner för kulturområdet i budgeten för 2022. Under 2020 tillfördes kulturområdet flera krisstöd, som totalt uppgick till över 2500 miljoner kronor. Under 2021 har ca 3900 miljoner kronor fördelats i krisstöd.

Lars Nylin