7 december 2021

Sverigetopplistan relanseras

Den officiella Sverigetopplistan har presenterat Sveriges mest populära musik varje vecka sedan 1975. Den 7 januari 2022 – nästa års allra första fredag – relanserar musikbranschorganisationen Ifpi Sverige Sverigetopplistan i samarbete med smyckesdesignern Maria Nilsdotter.

Den prisbelönta smyckesdesignern Maria Nilsdotter har med inspiration från sitt eget starka musikintresse tagit fram en specialdesignad statyett, som tillsammans med ett tillhörande halsband kommer att hylla och delas ut till artister som når första platsen på singel- & albumlistan.

Sverigetopplistan är den enda officiella topplistan som presenterar en sammanställning över landets mest spelade låtar, genom att slå ihop data från olika streamingtjänster samt fysiska skivor och nedladdad musik. Listan presenteras av Ifpi Sverige, musikbolagens branschorganisation och som även bland annat arrangerar Grammis.

“Musik har alltid haft en stor roll i mitt skapande. I princip alla kollektioner jag gjort har haft någon sorts musik eller en låt som inspirerat mig. För Sverigetopplistan ville jag ta fram en statyett som framförallt är ett fint objekt, något man vill ha framme – mer som en skulptur än en klassisk prisstatyett.” säger Maria Nilsdotter i ett pressmeddelande.

Statyetten kommer att tillverkas på beställning för varje ny listetta. Vem som får äran att bli tilldelad den allra första får vi se den 7 januari 2022, då nästa års första listettor presenteras.

-Att bli listetta är en oerhört stor prestation och vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma dessa artister och deras verk på ett sätt som varar. I kontrast till dagens snabbrörliga musik- och mediebransch vill vi ta fram någonting fysiskt som fortsätter att vara viktigt genom åren. Vi ställde frågan om Maria Nilsdotter ville formge statyetten på grund av hennes kombination av starka formspråk, musikintresse och ständiga inspiration från såväl samtida populärkultur som folklore, säger Lisa Cronstedt, Head of Market & Communication på Ifpi Sverige.

Lars Nylin