7 december 2021

4 Snabba: Maria Nilsdotter, designer

Smyckesdesignern Maria Nilsdotter står bakom den statyett som ettorna på Sverigetopplistan kommer att få från januari. Vi lyssnade med Maria om hennes relation till musik. 

Hur har tankarna gått när du tagit fram statyetten och halsbandet?

-Jag ville ta fram en statyett som framför allt är ett fint objekt, något man vill ha framme – mer som en skulptur än en klassisk prisstatyett. Att först när man lyfter upp den och tittar närmre ser man vad skulpturen representerar. Tanken om att statyetten även skulle finnas i miniatyr för att kunna bäras kom sig ganska naturligt eftersom jag ser mina smycken som miniskulpturer. Själva skulpturen ville jag skulle berätta om musik (självklart) i kombination med hantverk och en glimt i ögat som är viktiga komponenter i mitt arbete som formgivare.

Har musik någon påverkan på ditt eget kreativt skapande?

-Musik har alltid haft en stor roll i mitt skapande, i princip alla kollektioner jag gjort har haft någon sorts musik eller en låt som inspirerat mig eller varit en del av stämningen i just den kollektionens saga. Vissa kollektioner har delvis byggt på artister som ex vis Freddie Mercury och andra kollektionen har inspirerats av specifika låtar som till Midsommar-kollektionen gjorde Ane Brun en tolkning av Visa vid Midsommartid som var stor del av min inspiration.

Vilka är dina favoritartister?

-Alltid Bob Dylan, Joan Baez och Joni Mitchell. Just nu är jag i en intensiv Amy Winehouse period.

Vad händer härnäst?

-Vi har en spännande period framöver. Under december har vi öppnat en ny butik/installation på Biblioteksgatan i Stockholm, vilket känns så kul! Nästa år är det 15 års-jubiluem för varumärket, då vi bland annat lanserar en jubileumskollektion samt öppnar en ny flagship store.

Lars Nylin