Okategoriserade 8 november 2021

Taube-pris till Tomas Andersson Wij

Tomas Andersson Wij har tilldelats Orusts stora Evert Taube-pris.

Han får enligt juryn priset för att han ”med ett vackert nyanserat och melodiskt språk där fraseringar och textstrukturer förstärker tyngden bakom varje kombination av bokstäver, utvecklat den berättande lyriken i Taubes anda”.

Priset på 50 000 kronor har tidigare gått till namn som Niklas Strömstedt och Veronica Maggio, delades ut vid en tillställning på Orust 4 november.

”En stor ära. Bara att få nämnas i samma mening som Evert Taube. Hur nyfiken jag än är på ny musik så är svensk vistradition själva grundvattnet i mitt låtskriveri”, säger Andersson Wij enligt ett pressmeddelande.

Andersson Wij är elfte mottagaren av Orust stora Evert Taube-pris som delas ut av Orusts Sparbank och Orust kommun.

Lars Nylin