30 augusti 2021

Första Benny Fredriksson-priset till Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är en av mottagarna av det första Benny Fredriksson-priset. Hon och dansaren Binta Coker får ta emot ett pris som instiftats av Kulturhuset i Stockholm och den förre Stadsteatern-chefens hustru Ann-Sofie Von Otter som finansiärer.

Benny Fredriksson-priset är ett årligt pris om 100 000 kronor ”till kulturskapare som i Benny Fredrikssons anda drivs av en stark passion för konsten och för att nå ut brett,” skriver Kulturhuset stadsteatern i ett pressmeddelande.

– Jag känner mig mycket hedrad och uppmuntrad och jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet. Jag har burit på den här hemlisen ett tag nu. Men att få göra en vettig prisutdelning kändes värt att vänta på, säger Lisa Nilsson till TT.

Bennypriset uppgår till 100 000 kronor respektive en näsa i mässing, formgiven av konstnären Fredrik Wretman. 

– Jag är väldigt glad över att vi kunnat instifta det här priset. Det ger en möjlighet att uppmärksamma artister och andra konstnärer som på olika sätt stärker kulturens position i samhället och utvecklar de konstnärliga uttrycken. Det är också ett sätt att låta Benny och minnet av honom leva vidare i kulturens kraftfält på ett ljust och framåtblickande sätt, säger Anne Sofie von Otter i ett pressmeddelandet.

Prisutdelningen sker på Parkteaterns scen i Galärparken i Stockholm den 29 augusti.

Lars Nylin