18 april 2021

Uppgifter: Intern kritik på Live Nation

Tidningarna ETC och Dagens Nyheter rapporterar om intern kritik på svenska Live Nation.

Live Nation/Luger gjorde förra året en förlust på 84,5 miljoner kronor, detta sedan omsättningen under pandemin minskat med nära 90 procent. Nästan var femte anställd har som en följd sagts upp.

Utöver 19 miljoner kronor i pandemirelaterade kulturstöd fick Live Nation under 2020 5,4 miljoner i permitteringsstöd. Hittills under 2021 har bolaget enligt ETC sökt stöd på sammanlagt 132 miljoner kronor.

Men enligt anonyma uppgifter till ETC och Dagens Nyheter har situationen inte påverkat villkoren för företagets ledning. Uppgiftslämnarna säger att ledningens löner i vissa fall ökat.

Live Nation motsätter sig i DN uppgiften att krisstödet har använts för att betala chefernas löner. Marknads- och kommunikationsdirektören Karolina Moberg skriver till DN att pengarna gått till att täcka en del av de förluster som uppstått. Moberg fortsätter:

– Live Nation och Luger har också fått bidrag i form av korttidspermittering, med en lönegräns på maximalt 44.000 kr. Således har inte bidragen gått till att bekosta löner för styrelse och ledning. De siffror som refereras till i ETC avser alltså en tid innan covid-19 och överensstämmer inte med verkligheten i dag. Samtliga i ledningen har under 2020 sänkt sina löner med mellan 20 upp till 50 procent som ett led i de kostnadsbesparingar vi tvingats till på grund av pandemin.

– Vi tar alla synpunkter och klagomål på största allvar och självklart har alla rätt till sina åsikter. Vi har en löpande dialog med våra medarbetare och fortsatta konstruktiva samtal om hur vi ska ta oss ur den här pandemikrisen tillsammans.

”Intäktsbortfallet påverkar hela verksamheten och trots direkta och tidiga kostnadsbesparingar, permitteringsstöd och tidigare stödpaket kommer det inte vara möjligt att upprätthålla varken befintlig organisation eller likviditet”, skrev Live Nation i bolaget ansökan om krisstöd från Kulturrådet i vintras.

Länk till DN:s artikel: https://www.dn.se/kultur/hard-intern-kritik-mot-live-nation-efter-aret-med-85-miljoner-i-forlust/

Artikeln i ETC är låst.

Lars Nylin