24 februari 2021

Space öppnar i höst

I slutet av året slår det nya digitala kulturcentret Space upp portarna i det 5:e Hötorgshuset på Sergels torg i Stockholm. I kvarter med bekant bakgrund för musikbranschen och Universal Musics förre VD Per Sundin i central roll som medgrundare.

Space är ett nytt och unikt koncept som kombinerar gaming, musik och content creation, de viktigaste delarna av den digitala kulturen, under ett tak. Det blir även Europas största permanenta e-sport- och gaming-arena. Avicii Experience, ett museum för fans och allmänhet, öppnar i samma hus som en hyllning till en ikon i modern populärkultur.

– I takt med att kulturlivet återigen tar fart ökar vikten av att möta vad som efterfrågas i horisonten. Unga stockholmares intresse för att skapa musik, gaming, konserter och videoproduktion reflekteras inte fullt i stadsmiljön och det finns ett behov av att skapa mötesplatser för den nya generationen, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter i ett pressmeddelande.

– Vi skapar just nu den mest centrala mötesplatsen för den digitala generationen i Stockholm. Space är destinationen där människor träffas genom gaming, livemusik, event-upplevelser eller för att själva producera digitalt innehåll – som podcasts och videor. Just nu pågår håltagning för Sveriges nationalarena i e-sport, men arenan kommer även att vara en inspirerande miljö för konserter, företagsevent och utbildningar, precis där gamla Mega Store låg vid Sergels torg, fortsätter Daniel Lönn, nytillträdd VD på Space.

En branschkoppling är att Per Sundin, f d VD på Universal Music, har en central roll som medgrundare av Space och numera VD för PopHouse.

Han säger:

– Sergels torg är en nod för hela Stockholm och i de här lokalerna, som en gång var Mega Skivakademin, kan vi nu koppla ihop musik, gaming och underhållning under ett tak. Snacka om att vi längtar efter att få träffa varandra igen, man behöver det för att få det där sista trycket i en relation eller i en konversation. Just nu skapar vi en plats som vi drömmer om att ge till Stockholm, till Sverige.

Projektet har dessutom om man vill fler kopplingar än så till musikbranschen. I lokalerna låg på 1980-talet rockklubben Underground, där bl. a U2 debuterade i Stockholm.

Lars Nylin

Bilden: Per Sundin och Mats Hederos