26 januari 2021

Guldbaggen: storslam för ”Spring Uje spring”

En film med många kopplingar till musikbranschen tog storslam vid Guldbaggegalan. Spring Uje spring vann priserna för bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus.

Filmen är i regi av Henrik Schyffert baserad på Uje Brandelius enmansföreställning om Parkinsons sjukdom. Brandelius var från 1991 frontfigur i bandet Doktor Kosmos. 2015 släppte han sitt första soloalbum med just titeln Spring, Uje, spring, det var i samband med det som sjukdomen upptäcktes.

– Å herregud vad sjukt, jag borde inte stå här, men jag är väldigt glad. Jag får be alla riktiga skådespelare, inklusive Rolf Lassgård, om ursäkt, sade Uje Brandelius från scen när han tog emot priset för bästa manliga huvudroll.

Schyffert har sagt till MI om filmen:

– Jag har gjort en film om något jag bryr mig väldigt mycket om: familj, relationer, musik och den stora frågan ”Vad fan hände med mitt liv?” Om jag bara hade fått göra en sak till innan jag dör så är det den här filmen. Vi kämpar alla med att försöka få ihop våra liv. Försöka få våra drömmar, förhoppningar och planer att vara i synk med vår sanning och vardag. Försöker få kartan och verkligheten att stämma överens. Och allt som oftast så är det faktiskt svårare att rita om en karta än att ändra sin verklighet.

Och om sin relation till Brandelius musik:

– Jag var ett stort fan av Doktor Kosmos och Uje i många år. Älskar hur han kan sjunga om Risifrutti och beskriva ett samhälle i kollaps. Plus att det svänger som fan.

Vinnare i kategorin bästa originalmusik gick till norrmannen och violinisten Ola Kvernberg för Only The Devil Lives Without Hope.

Lars Nylin