15 december 2020

EXMS: ”Sveriges position hotad”

Sverige är en av bara tre nettoexportörer av musik i världen. Men den nivån är hotad av mer än Covid 19, menar Export Music Sweden. Nu finns en oberoende kartläggning av saken.
Export Music Sweden engagerade i höstas två oberoende brittiska experter för en kartläggning av svensk musikexport med hjälp av data från bl a Spotify, SAMI, IFPI och STIM.
Will Page och David Safir, med bakgrunder på Spotify, PRS och ASCAP, har tittat på de möjligheter och utmaningar den svenska musikexporten står inför.
– Då det statliga stödet till musikexport är anmärkningsvärt eftersatt i Sverige jämfört med andra jämförbara länder kände vi att ExMS behövde en oberoende kartläggning av den svenska musikexportens möjligheter och utmaningar, säger Jesper Thorsson, VD på ExMS, och fortsätter:
– Vi engagerade de brittiska experterna, som kom fram till flera intressanta slutsatser. Bl. a att Sverige faktiskt är en av bara tre nettoexportörer av musik i världen och att den positionen nu är hotad. För att nå fortsatt tillväxt efter Covid krävs snabbt större satsningar på musikexport så att Sverige inte förlorar sin edge nu när nya folkrika marknader har öppnats upp.

Läs rapporten här:

https://tinyurl.com/y8j55gzh

Lars Nylin