Nyheter 12 oktober 2020

Exportpriser till Ghost och Marie Dimberg

Regeringens musikexportpris för 2019 tilldelas Ghost. Marie Dimberg  får regeringens hederspris för mångåriga insatser inom svensk musikexport. Priserna delades ut under en ceremoni på UD den 7 oktober.

Ghost nominerades till en amerikansk Grammy i kategorierna Best Rock song (Rats) och Best Rock album (Prequelle)  förra året. Låtarna Rats och Dance Macabre från albumet Prequelle toppade båda listan Billboard Mainstream Rock.

Ghost får Regeringens musikexportpris med motiveringen:

”Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med Opus Eponymous 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné A Pale Tour Named Death – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen.”

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.

Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Marie Dimberg, med motiveringen:

”Marie Dimberg brukar beskriva sin roll som ’enabler’, möjliggörare, och hon har i hög grad bidragit till att göra några av Sveriges mest remarkabla pop- och scenexporter möjliga. Hon inledde sin karriär på skivbolaget EMI. Först inom PR och sedan som Vice President International på EMI:s Londonkontor, varefter hon blev marknadschef på bolaget i Sverige. 1997 tog hon steget att starta eget med trion Per Gessle, Marie Fredriksson och Peter Jöback som ständiga klienter. Hon vidgade tidigt verksamheten genom att bland annat arbeta med regissören Jonas Åkerlund. 2013 toppade hon listan när branschtidningen Musikindustrin gjorde sin första lista över den svenska musikbranschens mest inflytelserika kvinnor.”

I ett pressmeddelande från Dimberg Jernberg Management säger Marie:

”Jag blev väldigt överraskad, hedrad och glad när Per Sinding Larsen ringde mig om detta redan före jul, faktiskt dagen efter Marie Fredrikssons bortgång. Mitt jobb har alltid varit mer en livsstil än ett jobb. Det är svårt att beskriva känslan att stå på en Roxette-konsert i t.ex Johannesburg, med 50-60.000 i publiken som sjunger med i låtar som skrivits i Halmstad. Att få vara del av en dröm som förverkligas när Peter Jöback kliver ut på scenen på Broadway i en av världens mest ikoniska roller. Att se Agnes Release Me flyga över listorna och en stjärna växa fram. Att höra Peter Gabriel så rättvist hylla Loney Dear och hans skapande.

Allt detta och mycket mer har jag fått vara med om. Det är det som blir gåshuden, fyrverkerierna och kronan på verket efter det som är grunden i allt; hårt arbete och bra teamwork. ”

Christel Valsinger

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, delar ut Regeringens musikexportpris till Marie Dimberg och Ghost/Tobias Forge.

Foto: Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet