Nyheter 27 juli 2020

Svenska The Bland mitt i tyska pandemin

Det svenska bandet The Bland med sångaren och läkaren Axel Öberg (bilden) befann sig mitt pandemiutbrottet i Tyskland tidigare i år. Nu har det fått spektakulära följder med bland annat miljonpublik i TV och en festival i bandets regi nästa år.

The Bland befann sig på turné i tyska Freiburg när pandemin utbröt i februari. Sångaren Axel Öberg, läkare till yrket, fick snabbt resa hem samtidigt som den tänkta 68 spelningar långa turnén i Europa givetvis avbröts.

I sommar har den ofrivilliga uppmärksamheten fått spektakulära följder. Gruppens fjolårskonsert på festivalen Norden sändes nu för miljontals tittare som del av tyska NDR:s nya programkoncept Kultur trotz Corona.

Bandet startar nu en egen tvärkonstnärlig festival med premiär sommaren 2021.

Festivalen kommer att arrangeras i Berlin, Hamburg och förhoppningsvis även i Stockholm. Stöd har redan skänkts från Berlin och Hamburg stad.

-Vi ska skapa en värld av musik, teater, performance, film och bildkonst. Stödet och samarbetsviljan bland kollegor och publik vi möter har aldrig varit tydligare och nu känns det som en plikt att bygga nytt istället för att vänta på vårt öde, berättar Axel Öberg, om framtids- och festivalvisionerna.

Han fortsätter:

– Vården har såklart varit viktigast av allt nu, men världen skriker redan nu efter kultur och fysiska sammanhang. Det märks tydligt att människor lider av det känslomässiga vakuum och den ensamhet situationen medfört. Även det kan bli en risk för folkhälsan och nu är det dags att agera. I en tid av prioriteringar är det dags att uppmärksamma vad det är som håller oss friska även efter våra kroppar är läkta – och det är kultur. Varje inställd spelning är en sorg, men att få synas inför miljoner TV-tittare i Tyskland känns som den finaste av kompensation i den här dystra situationen som präglar oss alla.

Lars Nylin