1 juni 2020

Tre svenska tonsättare prisas av Stim

Tonsättarna Britta Byström, Henrik Denerin och Leilei Tian har utsetts till vinnare i musiktävlingen Swedish Chamber Games. De tre kommer att få sin musik framförd av några av Europas främsta kammarmusikensembler och tilldelas 50 000 kronor vardera.

Stims promotionnämnd (SPN) står bakom musiktävlingen Swedish Chamber Games vars syfte är att sprida svensk kammarmusik i Europa. Vinnarna utses av en internationell jury bestående av representanter från de ensembler som deltar i projektet. Under våren har svenska tonsättare skickat in över 100 verk till tävlingen och vinnarna blev som följer:

Vinnare i kategorin för soloverk: Britta ByströmBaum in der Stadt

Vinnare i kategorin för duo: Henrik Denerin totenkopf

Vinnare i kategorin för ensemble: Leilei TianThe Hymn of the Pearl

Deras musik kommer att framföras av följande europeiska ensembler: Athelas Sinfonietta Copenhagen, ensemble recherche (Freiburg), L’Instant Donné (Paris) och Hebrides Ensemble (Edinburgh).

De tre vinnarna kommer även att samlas den 10 oktober i år vid en konsert i Göteborgs konserthus där verken framförs av den svenska ensemblen Gageego! Konserten kommer att genomföras i en form som anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och enligt svensk lag för den aktuella perioden.

– Genom den här satsningen vill vi plantera de vinnande verken i repertoaren hos fyra europeiska toppensembler. Men genom att ensemblerna också medverkat i juryarbetet, har de fått stifta bekantskap med ytterligare 100 kompositioner varav många av mycket hög kvalitet. Jag tror att detta kommer leda till fler framföranden av ny svensk kammarmusik i Europa, säger Mattias Franzén, verksamhetsansvarig för Stims promotionnämnd.

Christel Valsinger