1 juni 2020

4 Snabba: David Mortimer-Hawkins, Sony Music

Miss Li tar alltmer en position som ledande svensk artist. Just nu har hon tre låtar på Spotify topp 30 och är etta på Svensktoppen. MI har pratat med hennes A&R på Sony Music, David Mortimer-Hawkins.

Miss Li framstår alltmer som nummer ett i det vaga men ändå uppenbara fältet ”svensk poprock på svenska”. Hon har just nu tre låtar på Spotifys topp 30, annars dominerat av svensk hiphop och  globala hits. Lev nu dö sen har passerat 30 miljoner streams, även Komplicerad och Starkare har legat högt på Sverigetopplistan.

MI tog kontakt med David Mortimer-HawkinsSony Music för att få lite svar om hur det gått till – och om vad som händer härnäst.

Hur ser ert samarbete ut?

– Vi signade Miss Li till Sony efter att Emil Rossling Larsson på Blixten tog med det upp på ett möte. De spelade tre låtar, och jag blev helt golvad. De har fortsatt att golva mig med jämna mellanrum, senast för några dagar sedan. Vi har ett tätt samarbete som definieras av vad Linda (Karlsson, Miss Li – MI:s anmärkning) och Sonny (Gustafsson, låtskrivarpartner) vill ha för inputs på olika låtar. De har en sylvasst inställd kompass, så det är i princip bara att åka med på deras resa! Sedan har vi en tight kommunikation i hela teamet runt Miss Li på Sony – Petra Åkesson som produktchef, Nellie Sörman på PR och Caroline Clemens som sköter international exploitation.

Vad är vi hemligheten med Linda, som alltmer står ut som störst i ”svensk poprock på svenska”?

– Linda har ett unikt uttryck, både som sångerska och som låtskriverska. Man lyssnar så fort hon öppnar munnen, vare sig hon sjunger eller pratar och hon har den svårdefinierade förmågan att lysa upp ett rum när hon kommer in. Tillsammans med Sonny Boy Gustafsson lyckas hon med konststycket att skriva stora poplåtar och samtidigt kliva utanför alla comfort zones – det faktum att hon helt omdefinierade sitt låtskrivande för ett par år sedan är en enorm bedrift, och att sedan växla bekymmerslöst mellan svenska och engelska är snyggt. Sedan är jag övertygad om hennes ofelbara benägenhet att ramla jämnt och ständigt har något med saken att göra, och då har vi inte ens nämnt att Miss Li live är bland det bästa man kan se på en scen…

Vad händer framöver kring henne?

– Som för alla andra har Miss Li fått vårens och sommarens spelningar inställda, så fokus ligger nu på låtskrivande och produktion för den kommande skivan, som blir uppföljare till A Womans Guide to Survival. Det vi hört hittills låter galet starkt. Hon och Sonny skriver också mycket åt andra, och det finns ett par roliga släpp i pipeline även där. Dessutom har hon precis designat två champagneflaskor, som sticker ut, minst sagt.

Vad gör du själv i övrigt?

– Förutom Miss Li har jag under våren jobbat med Albin Lee Meldaus svenska platta, På Svenska, som han gjort tillsammans med Peter Kvint, och som blivit så otroligt bra. Jag hoppas verkligen folk hittar till den när den släpps. Vi släpper en till singel från Bo Kaspers Orkesters album 23:55. Jag har ett par nysigningar i Bowski Island, Oskar Häggström som vi släppt ett par singlar med, och sedan har vi precis släppt en superfin debutsingel med Malin ChristinSalt i såren, som hon gör tillsammans med Myra Granberg.

Lars Nylin