27 maj 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Smärtsam sommarpop, en nattlig taxitur och ”soundhookar som står som spön i backen”. MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger sätter ljuset på bl a Eva Dahlgren, Augustine och Charli XCX denna vecka.

 

Christel väljer:

Becky and the BirdsParis (låt)

Thea Gustafsson från Örebro kontrakterades nyligen till den brittiska anrika labeln 4AD under namnet Becky and the Birds. Paris är en minimalistisk och drömmig låt med effektskruvad sång som inte låter som något annat. Ser mycket. fram emot ep:n Trasslig som släpps 12 juni [4AD/Playground].

JUNGNobody Knows (låt)

Brödraduon Tor och Henrik Ljungqvist jobbar på ett kommande andra album, som den här låten är plockad från. Fin, dansant, melodisk pop om att glädjas över det man har. Låten  lanserades med en ”dans-o-meter” – en hemsida där en mätare kände av om ens telefon rörde sig. Dansade man så spelades låten, stod man still så tystnade den [Universal Music].

AugustineCoast (låt)

Fint möte mellan somrigt popsound och en smärtsam, relaterbar text om ensamhet. Låten är skriven och producerad av Augustine tillsammans med Rasmus Björnson och Agrin Rahmani (LÉON, Skott, Robinson, Veronica Maggio) och ges ut via Studio Oyster, som är Spotifys nya koncept där nordiska artister bjuds in att spela in låtar ”utan regler och gränser för hur det ska se ut eller låta” [Genesis Recordings].

Tove Losadder badder cooler (låt)

Albumet Sunshine Kitty har fått en deluxeversion – ”Paw Prints Edition” – som lanseras med det här bonusspåret, skrivet ihop med Elvira Anderfjärd, som kontrakterades till MXM förlag häromåret. Snygg vocoderdriven refräng och tunga beats är låtens kärna. Kommer dessutom med en animerad, blodsprutande video [Universal Music].

Lars väljer:

Eva DahlgrenTaxi (låt)

Eva Dahlgren tar en nattlig taxi och ser tillbaka. Syntigt, svävande, skirt trots nyckelfrasen ”ingen jävla Gud”. Ett mycket lovande smakprov från augustialbumet Evalution [Härvor/Sony].

Perfume GeniusSet My Heart on Fire Immediately (album)

Han vill så mycket, han  vill ALLT, han när extremt långt. Mike Hadreas, Perfume Genius, håller på att utveckla sig till nutidens viktigaste i fältet ”poprock med utflykter mot det alternativa” Han är definitivt den som har de mest graciösa fötterna stående samtidigt i allt från 70-talets singer/songwriters till futuristiska äventyr. Inledningen sätter tonen, först Whole Life, med associationer till Kate Bush, därefter Describe, som apropå att beskriva snarast är grunge eller shoegaze. Så fortsätter det på ett album som omfamnar det mesta. Och då har vi inte ens berört texterna. Närmast Perfume Genius tidigare fyra album ligger den sakrala Moonbend [Matador].

Charli XCXEnemy (låt)

Fjärde singeln från det unisont hyllade albumet How I’M Feeling Now. Engelskan som en gång kom fram i samspel med Icona Pop, året var 2013, gör med sitt team rader av elegant ytterst kontemporär pop på albumet, soundhookarna står som spön i backen, men där finns också något klassiskt popljuvt som jag gillar skarpt [Warner].

Steve EarleGhosts of West Virginia (album)

Steve Earle skildrar en gruvolycka som genom att den bara är tio år tillbaka i tiden fungerar som en kärv uppercut mot Trumps USA-bild. Den bredbente rockaren Earle står helt åt sidan för en samtida Woody Guthrie [New West/Border].