Nyheter 18 maj 2020

IN MEMORIAM Henrik Pontén

Juristen Henrik Pontén har lämnat oss, bara 54 år gammal, i sviterna av en olycka i januari.

Henrik Pontén blev i musikbranschen känd när han på 00-talet arbetade som jurist på Antipiratbyrån. Han blev under de kontroversiella och uppmärksammade rättegångarna mot The Pirate Bay 2009 och 2010 den som kanske mer än någon annan associerades till rättighetsägarnas arbete mot illegal fildelning.

Själv träffade jag Henrik några gånger under den processen och uppfattade honom som primärt en dedikerad jurist. Men bakom det lite lite kluriga sättet att uttrycka sig gick det knappast att missa att han brann för det som även vi i musikbranschen önskade, att sätta stopp för de värsta avarterna av piratverksamhet.

Senare blev Pontén immaterialrättsjurist på Antipiratbyråns efterföljare Rättighetsalliansen. Han var privat politiskt aktiv i Centerpartiet och var även engagerad i den ideella föreningen Get2Gether som tillhandahåller getter för att ekologiskt bibehålla öppna landskap på Lidingö. Organisationen har även arbetat för integration på Lidingö genom att låta ensamkommande med bakgrund som herdar att arbeta för organisationen.

Pontén tog mycket stryk för sitt engagemang, det märks även i dag om man läser kommentarer till hans bortgång i vissa mörkskygga forum.

Mig påminner det i högsta grad om vilken tacksamhet jag kände då för tio år sedan.

Tack även i efterhand, Henrik Pontén.

Lars Nylin