8 januari 2020

SAMI bjuder in kring EU-direktivet

Arbetet med att implementera det nya EU-direktivet kring upphovsrätten pågår för fullt. SAMI bjuder nu in alla artister och musiker att ge feedback på hur de anser den nya lagstiftningen ska se ut.

Under 2019 röstades det nya EU-direktivet igenom, som bl a innebär att onlinetjänster för användargenererat innehåll får större ansvar gentemot rättighetshavarna, och att upphovspersoner ska kunna kompenseras på ett mer rättvist sätt.

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bjuder nu in alla som är intresserade att ge feedback kring den nya lagstiftningen. SAMI skriver bl a:

Eftersom de flesta politiker inte har insikt i hur vardagen ser ut för den som försörjer sig på musik, vill vi berätta det för dem. Genom att ge beslutsfattarna insikt i hur det ser ut i verkligheten, ökar chansen att de lagstadgar på ett sätt som är bra för artister och musiker. 

För att vi ska kunna berätta om artisters och musikers situation behöver vi din hjälp. För även om SAMI har bra koll på dina rättigheter, så har vi inte fullt lika god koll på hur din vardag ser ut.

Enkäten innehåller ett antal frågeställningar för artister och musiker, så som t ex kring kontraktsskrivning, ersättningsnivåer, ekonomisk situation och annat.

SAMI hoppas nu att många fyller i enkäten för att kunna få ett så bra underlag som möjligt i arbetet gentemot politikerna.

Länk till enkäten

Daniel Johansson