Nyheter 11 december 2019

Lena Willemark årets Evert Taube-stipendiat

Lena Willemark blev årets Evert Taube-stipendiat när Skap hade en medlemskväll på Fasching i Stockholm i måndags.

Lena Willemark, uppväxt i Älvdalen och utbildad på Musikhögskolan i Stockholm, har arbetat tillsammans med åtskilliga av Sveriges främsta musikskapare och tonsättare, med Nordan, Frifot, Enteli, Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och Den Norske Kammerorkester. Hon har mottagit hela fem Grammisar, är ledamot av Kunliga Musikaliska Akademien och är Riksspelman. Willemark nådde ut även i popsammanhanget när hon på 00-talet var en del i konceptet Jul i folkton.

Willemark kommenterar stipendiet:

”Evert Taube har följt mig ända sedan min barndom och uppväxt i byn Evertsberg. Han öppnade upp världen med sina berättelser och gav mig tröst när jag var ledsen. För mig som folkmusikant är det alltid spännande att tolka hans musik och att bli inspirerad till eget skapande. Jag är oerhört stolt och glad över detta fina stipendium!”

Lars Nylin

Foto Per Kristiansen