Nyheter 10 december 2019

Marie Fredriksson har avlidit

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver skriver Dimberg Jernberg Management i ett pressmeddelande. Marie Fredriksson blev 61 år gammal.

Med singeln Ännu doftar kärlek slog Marie Fredriksson igenom 1984 och kom snart att bli en av Sveriges största soloartister med album som Den sjunde vågen och Efter stormen. 1986 bildade hon Roxette tillsammans med vännen Per Gessle och skapade under det sena 80-talet och tidiga 90-talet pophistoria genom att bli en av Sveriges mest internationellt framgångsrika akter någonsin. Med låtarna The Look, Listen To Your Heart, It Must Have Been Love och Joyride toppade de  Billboards Hot 100 och med 80 miljoner sålda skivor kunde de göra gigantiska världsturnéer. Marie Fredriksson fortsatte dock att göra musik på svenska trots Roxettes enorma framgångar. Det senaste albumet Nu! släpptes 2013 och följdes av en turné.

2002  drabbades Marie Fredriksson av en hjärntumör, men efter intensiva behandlingar kunde hon åter stå på scen igen 2009. 2010 till 2016 gjorde Roxette åter flera turnéer runt jorden. 2016 avrådde dock läkarna henne från att fortsätta stå på scen till följd av sviterna av sjukdomen och hon drog sig tillbaka till lugnet med familjen. Året innan gav Marie ut sin biografi Kärleken till livet.

”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela!” skriver Per Gessle i pressmeddelandet och fortsätter:

”Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor.

All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.

Marie Dimberg var Marie Fredrikssons och Roxettes manager och skriver:

”Det är ett stort musikaliskt arv Marie lämnar efter sig. Med sin omisskännliga, fantastiska röst och sitt storslagna artisteri på scen vann hon publikens kärlek världen över. Vi minns också en skånska med en stor aptit på livet, en sprudlande positiv känslomänniska med ett enormt stort hjärta som månade om alla i hennes närhet.”

Marie Fredriksson efterlämnar maken Mikael Bolyos och deras två barn Josefin och Oscar. Familjen ber om visad hänsyn i sin sorg.

Begravningen kommer att äga rum i stillhet i kretsen av enbart den närmaste familjen. 

Christel Valsinger