Okategoriserade 25 november 2019

Noice blir musikal

En av svensk musikhistorias starkaste berättelser blir rockmusikal hösten 2020 när Noice – Du lever bara en gång sätts upp på Lilla Cirkus i Stockholm.

I musikalen skildras bandet resa från starten 1975 via debutalbumet Tonårsdrömmar 1979 och det stora genombrottet 1980, fram till slutet av 1981. En resa med både sanslös succé och djupaste sorg.

– Det känns både väldigt roligt och samtidigt helt surrealistiskt att det blir en musikal om Noice. Det känns som ett erkännande av vår musik och det vi skapade. Noice var ett väldigt missuppfattat band som många ogillade för att de trodde att vi var en skivbolagsprodukt, men inget kunde vara längre från sanningen. Vi var ett kompisgäng som skrev alla våra låtar själva, och som till och med producerade vårt mest säljande album själva, säger bandets Peo Thyrén till MI.

Producent är Totte Lundgren, konsertarrangören som i flera decennier drivit rockklubben KB i Malmö. Regissör och manusförfattare är Robert Lillhonga som bland annat regisserat rockmusikalen Kal P Dal – En rockmusikal och filmen Hata Göteborg. Musical Director är Anders Hansson som träffade Noice på skivbolaget Sonet redan 1980.

Hittills klara skådespelare är: Andreas Palm, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg, Isac Aspberg och Tom Schaeferdiek.

Regissören Robert Lillhonga säger:

– När jag började fördjupa mig i projektet blev jag snabbt väldigt tagen av både Noice musik och dess historia. Historien behöver knappast skrivas om. Den är så stark och unik i sig själv. Den största utmaningen har varit att välja mellan allt som kan berättas. Dessutom är Noice låtar som skapade för en rockmusikal med texter som talade till en hel ungdomsgeneration för 40 år sedan och jag tror kommer tala till en ny nu.

För att ta till en sportfråga, hur känns detta, Peo Thyrén?

– Detta är nog det största som har hänt i Noicevärlden sedan genombrottet i Måndagsbörsen den 17 mars 1980.

Lars Nylin