Nyheter 6 maj 2019

4 SNABBA: Håkan Lahger/aktuell med Christian Falk-biografi

Håkan Lahger har tidigare skrivit böcker om bl a Ulf Lundell, Bob Dylan, Thorsten Flinck och Ingmar Bergman. Nu finns hans biografi över Christian Falk i bokhandeln. En bok där Christian Falks berättelse sammanflätats med röster från vänner och kollegor.

Producenten och musikern Christian Falk avled i cancer 2014. Innan sin bortgång påbörjade han arbetet med en bok tillsammans med Håkan Lahger, som fick förtroendet att färdigställa den när sjukdomen eskalerade.

I ”Quel Bordel” (Mondial Förlag) berättar, förutom Christian Falk själv,  bl a Jockum Nordström, Joakim Thåström, Peter Stormare, Henrik Schyffert, Jason Diakité, Andreas Kleerup och Petter Alexis Askergren.

Ni hann arbeta med boken tillsammans i en månad innan Christian Falk gick bort. Hann du få en bild av vad som drev honom som musiker och producent och vad som gjorde honom så framgångsrik?

– Nej, det var faktiskt väldigt svårt att försöka få Christian att berätta om sin musik och sitt musikskapande. Antingen ville han inte pratat om det eller så var han oförmögen att formulera i ord hur han jobbade. Det finns ju sådana spontanistiska och intuitiva konstnärer som vet exakt hur dom ska göra saker men inte varför de gör dem eller hur de gör.

– Jag tror Christian var en sådan. Thåström har ju sagt att efter en lyckad spelning knappt har en aning om vad som skett på scenen eller vad han gjort. Han har varit så inne i musiken. Fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson har berättat något liknande. Han kan inte beskriva varför han valde att passa eller dribbla på just det sättet han gjorde. Det bara skedde.

– Christian sa att han faktiskt inte visste varför basen blev hans huvudinstrument. Han kunde heller inte förklara varför han bara kunde sätta sig ner bakom ett trumset och lira trummor. Bättre än många.

Ändrades din bild av honom i och med intervjuerna med hans vänner och kollegor?

– Ja, en hel del. Även om jag visste att det finns ett visst mörker som omgav Christian så kanske det fördjupades ytterligare. Och framförallt förklarades. MEN, det ska sägas, att han omgavs av så mycket kärlek och omtanke och inte minst förståelse och förlåtande attityder visste jag inte heller.

Vad är din egen relation till Christian Falks musik? Är det något av det han gjort som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– När han klev in i Imperiet så ändrade han på hela sättet som Thåström gjort musik på. Han drog iväg hela bandet i en gränslös och överskridande rockmusik. Det kändes som om han kom in och förlöste Thåström – även om denne kanske inte går med på den beskrivningen.

– Det Christian gjorde senare i eget namn eller med Blacknuss och andra tycker jag var fantastiskt bra och verkligen nyskapande för svenska förhållanden. Men jag kunde inte riktigt relatera till det han sysslade med senare på samma sätt som jag kunde till det han gjorde i Imperiet.

Har du fler bokprojekt på gång framöver?

– Man ska egentligen inte tala om kommande projekt. Men Lasse Ermalm och jag har planerat en boktrilogi om de stora svenska skivbolagen. Vi har redan givit ut böcker om två av dem – Metronome och Sonet. Så du och läsarna får gissa vilket det tredje stora svenska skivbolaget är som är värdigt en bok. Ett projekt som vi dock inte börjat med ännu.

Christel Valsinger