Okategoriserade 16 april 2019

Kebnekajse höjdpunkt då mytisk festival comebackar

1970 arrangerade Festival Of The Midnight Sun i östgötska Mantorp och blev till det mest mytomspunna fiaskot i svensk festivalhistoria. Nu återuppstår den efter 49 år med namn som Kebnekajse och Les Big Byrd.

Den ursprungliga Festival Of The Midnight Suvar tänkt att bli ett svenskt Woodstock med målsättningen 300 000 besökare. Det kom 3 000 och under åren som gått har fiaskot skildrats åtskilliga gånger. Nu är även en TV-dokumentär på gång. 

Mats Carlheim har tillsammans med Björn Rallare tagit initiativet till återkomsten. Carlheim säger till Linköping News:

– Jag läste om Björns filmidé och blev fascinerad av hela grejen med festivalen och så började vi prata om att försöka göra om den fast 49 år senare och i mera hanterbar kostym. Det är tänkt att det ska bli tre scener, det ska finnas en foodcourt och vi tittar på hur vi ska lösa transportfrågan från och till pendelstationen i Mantorp.

För programmet står Kaj Sivervik och utöver Kebnekajse och Les Big Byrd finns bland de 15 första namnen bland andra Franska Trion. Men ambitionen är att få dit även större namn.

– Visst vore det kul att kunna boka något lite större band då vi siktar på att få 3 000 biljettköpare. Det borde inte vara omöjligt, säger Mats Carlheim.

Lars Nylin