Nyheter 9 april 2019

Madonna till ESC

Nu är det bekräftat att Madonna kommer att uppträda under finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Samtidigt dras årets tävling med uppmaningar om bojkott.

Den israeliska dagstidningen Haaretz var först med att rapportera nyheten om att Madonna kommer att uppträda under finalen av ESC. Enligt tidningens uppgifter ska hon framföra två låtar och ha med sig 160 personer på scenen. Kostnaden för framträdandet ska vara en miljon dollar, vilket betalas av miljardären och affärsmannen Sylvan Adams.

ESC som i år hålls i Tel Aviv dras samtidigt med uppmaningar om bojkott, med anledning av konflikten med Palestina. I januari gick omkring 50 brittiska kulturpersonligheter, med Roger Waters i spetsen, ut i ett gemensamt upprop om att BBC borde avstå från att sända tävlingen. Förra veckan uppmanade även 171 svenska artister och kulturarbetare till bojkott, bland dem Thåström, Love Antell, Mikael Wiehe och Karin Dreijer. ”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket”, skriver artisterna i en debattartikel i Aftonbladet.

ESC:s högst chef Jon Ola Sand har tidigare försvarat valet av Tel Aviv som tävlingsort i tidningen Haaretz:
– Vi kan inte tillåta att tävlingen blir politiserad.

Christel Valsinger

Foto:  chrisweger