23 februari 2019

Nytt musikpris på Riagalan

Film&TV-Producenterna har tillsammans med Musikförläggarna och Stim instiftat ett nytt musikpris på Riagalan. Det nya priset syftar till att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv och delas för första gången ut på årets Riagala den 6 mars på Cirkus i Stockholm.

Syftet med priset är att premiera den mest kreativa, och samtidigt självklara, användningen av upphovsrättsskyddad musik i svensk tv-produktion. I år har priset utgått från de nominerade bidragen i ”Årets Program/Programidé scripted”. Utmärkelsen hyllar den tv-produktion som med hjälp av musiken lyckats lyfta det rörliga materialet till en ny nivå. Årets jury har tittat på hur väl musiken och bilden samspelar i produktionen, kreativ höjd samt hur musiken lyfter produktionen. Mottagare av priset är de som skapat musiken tillsammans med produktionsbolaget bakom tv-produktionen.

– Självklart ska även musiken i tv-produktioner uppmärksammas och hyllas. De som medverkat till att skapa musiken, de som beställt den och sett till att lyfta storyn med ytterligare en dimension förtjänar egen cred. Vi är jätteglada att nu kunna sätta fokus på den musikaliska delen av tv-produktionskapandet genom att dela ut det här priset på Riagalan, säger Marit Woody kommunikationschef på Musikförläggarna.

– Musiken i ett tv-program spelar en enormt viktig roll, både när det kommer till att förmedla känslor och att förtydliga budskap. Att instifta detta pris känns därför jättekul. Utöver själva priset ser vi framför oss ett givande samarbete med Musikförläggarna och Stim, något som vi tror kommer att gynna både musik- och tv-branschen, säger Lisa Rosengren eventchef på Film&TV-Producenterna.

– Musik är en självklar del i en tv-produktion och dessutom en viktig inkomstkälla för våra musikskapare. Med det här priset vill vi lyfta de proffs som aktivt arbetar med att förstärka tv-upplevelsen genom musiken och samtidigt ser vi förstås mycket fram emot att samarbeta med Film&TV-Producenterna, säger Peter Lindström, chef members & market på Stim.

Årets musikjury består av:

Patrik Sventelius, Senior Advisor, Stim
Oscar Fogelström, kompositör, låtskrivare och musikproducent
Maria Joelsson, produktionschef, Nordisk Film TV
Christer Åkerlund, producent, Meter Television
Marit Woody, kommunikationschef, Musikförläggarna

Lars Nylin