Nyheter 16 februari 2019

Polar Music Prize till Grandmaster Flash och Anne-Sophie Mutter

När årets Polar Music Prize delas ut 11 juni går det till hiphop-legenden Joseph ”Grandmaster Flash” Saddler respektive violinisten Anne-Sophie Mutter. Även organisationen Playing For Change belönas med Stikkan Andersons pris.

I ett pressmeddelande skrivs om Grandmaster Flash:

”The Polar Music Prize 2019 tilldelas DJ:n och musikern Joseph Saddler, känd som Grandmaster Flash. Född på Barbados och uppvuxen i South Bronx, New York, skapade Grandmaster Flash ett helt nytt sätt att göra musik. Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument. Hans äventyr vid skivtallrikarna – ”the adventures of the wheels of steel” – kom att påverka hela populärmusikens utveckling. Den musikform och den hiphopkultur som Grandmaster Flash i mitten av 1970-talet var med och skapade i South Bronx ruiner har 40 år senare vuxit till den största musikgenren i USA och världen.”

Om Anne-Sophie Mutter sägs:

”The Polar Music Prize 2019 tilldelas den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter, känd som “the Queen of the Violin”. Hon växte upp i en liten by i Schwarzwald. Redan vid fem års ålder var det uppenbart att den fotbollsspelande flickan hade en exceptionell musikalisk begåvning. Som 13-åring fick hon provspela för Herbert von Karajan. Året efter började hon spela med Karajan och Berlinfilharmonikerna. Under årens lopp har flera av världens främsta moderna kompositörer specialskrivit musik till henne. Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan även en historieberättare. Som hon själv sagt: ”Music is only touching when it tells a story.” Med sitt brinnande engagemang för rättvisa berättar Mutter om musikens kraft och nyckelroll i världen.”

Kungen delar ut priset, som uppgår till en miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdagen den 11 juni. Både prisceremoni och bankett tar plats i VinterträdgårdenGrand Hôtel i Stockholm.

Dagen innan, 10 juni, arrangerar årets upplaga av Polar Talks.

Polar Talks är en internationell konferens som med gemensamma krafter från musikens värld, kreativa näringar, techforskning och näringsliv lyfter frågor omkring sociala och kulturella utmaningar. Artister, forskare, entreprenörer och kreativa hjärnor möts i paneler, föreläsningar och master classes för att diskutera lösningar för framtiden, med musikens kraft att förändra som ständig röd tråd – The Power of Music, summeras samtalen i ett pressmeddelande.

Programmet den 10 juni innehåller även exklusiva intervjuer med årets pristagare.

Polar Talks kommer tar även över Institut Suédois i Paris den 12 mars.

Lars Nylin