Nyheter 16 februari 2019

Manifest – alla vinnare

Cherrie, Jonas Lundqvist och Emma Ahlberg Ek var några av vinnarna på Manifestgalan i fredags. Priser delades ut i 21 kategorier.

Galan som hölls på Nalen leddes av Saga Becker och Tom Jerry Boman. Några av artisterna som uppträdde var Maxida Märak, Bonander och Adam Kanyama.

Här är alla kvällens vinnare med motiveringar:

Synt
Roya – Hive (eshqi records)
”För ett album med mästerliga elektroniska stämningsbyggen skapade kring svindlande melodier och monotona basgångar ledda av en drömlik sång.”

Jazz
Lisa Ullén – Piano works (disorder)
”Lisa Ullén har återigen bevisat med sitt självklara och skarpa språk att hon är en av samtidens mest betydelsefulla komponister med en kärna som har glöd som räcker i flera ljusår.”

Dans
Shakarchi & Stranéus – Steal chickens from men and the future from god (Studio Barnhus)
”Jorden runt på mindre än en timme. Med musikalisk start och målgång i Göteborg. Årets vinnare till Manifestpriset i Dans är Shakarchi & Stranéus.”

Dansband
Blender – Gambla litegrann (Loudhillmusic/records)
”Blender har gjort rejält avtryck i Dans-Sverige under året och hittat helt rätt med sitt senaste album. Plattan håller hög klass rakt igenom med bra dansbeat, nyskriven originalmusik och outstanding leadsång. Blender har aldrig varit rädda för att gå sina egna vägar, eller för att … ’Gambla litegrann’.”

Rock
Det Jordiska – Det Jordiska (Lazy Octopus Records)
”Det Jordiska vinner för att de med sina avskalade texter och varma musikaliska hand sticker ut som årets mest angelägna oväsen. Ett band och album som träffar oss rakt i hjärtat.”

Folk
Emma Ahlberg Ek – Hillevi (Caprice Records)
”Nytt och gammalt sida vid sida när en bortglömd musiker lyfts fram i ljuset – Hillevi Öberg. Strålande svängig musik – traditionell och ny, fint arrangerad och med folkmusikens hela bredd!”

Punk
Twin Pigs – Scandinavian Nightmare (Luftslott Records)
”Succébandet får andra svåra skivan att verka extremt lätt och självklar. Tydliga melodier, politisk rättrådig skolning och maxad växelsång – vad mer kan man begära?”

Hårdrock
Craft – White Noise and Black Metal (Season of Mist)
”Med kraft, pondus och precision levererar Craft svartmetall med isande melodislingor och krossande tyngd. Ett av 2000-talets mest konsekventa band levererar återigen och visar att man tillhör världseliten inom sin genre.”

Hiphop
Cherrie – Araweelo (Araweelo)
”Text, beats och rytm skapar tongångarna som tar lyssnaren på en färd och allt landar mjukt i samband och rötter. En riktig OG – ortens gäri och Sveriges främsta mystiska soulröst – Cherrie.”

Barn
Oddjob – Jazzoo 2 (Headspin Recordings)
”Musiken och titlarna skapar associationer och låter fantasin flöda fritt i det menageri som skapats av musiker som tar barnen på allvar!”

Årets Live
Jonas Lundqvist (Adrian Recordings)
Livejuryn vill tacka Jonas Lundqvist – dina konserter är som hemmafester där publiken är hedersgäster, där känslan, kontakten och kärleken står i fokus. Årets liveartist lyckas med det som få kan – att göra varje konsert till en udda upplevelse som aldrig upprepar sig själv – tack!

Pop
Jonas Lundqvist – Affärer (Adrian Recordings)
”Två decennier efter debuten med Bad Cash Quartet har Jonas Lundqvist förädlat sin boogie till perfektion: I opposition mot tidens tandblekta framgångsideal målar han upp en värld där rock’n’roll aldrig dör.”

Årets Musikvideo
Jenny Wilson – Rapin (Gold Medal Recordings) Regi: Gustaf Holtenäs
”Den här musikvideon träffar dig som kniv rakt i ögat. Videon illustrerar obarmhärtigt ämnet utan att göra avkall på form eller taktkänsla. En skoningslös bild som aldrig lossnar från näthinnan.”

Experimentellt
Maria w Horn – Kontrapoetik (XKatedral)
”Med doften av ett sågverk i form av en elektronisk orgel, djupt inne i den Ångermanländska barrskogen. Från djupaste mörker till första gryningsljuset växer klangerna och kryper in under skinnet, vi hoppas att det aldrig skall ta slut.”

Singer/songwriter
Sarah Klang – Love In The Milky Way (Pangur Records)
”En albumdebutant som lät som precis allt annat än just detta. Med en röst i världsklass, självklart låtmaterial och en elektrisk scennärvaro stod hon för ett genombrott av sällan skådat slag.”

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör:
Nina Kinert – In Twos samt Romantic (Ninkina Recordings/Headstomp/Playground)
”Med cineastiskt anslag och till synes enkla medel tar årets pristagares musik med lyssnaren på en vacker resa genom ett tidlöst landskap.”

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare:
Kajsa Grytt – Kniven i Hjärtat (Kajsa Grytt)
”Årets pristagare slipar med mästerlig hand ner sina oblyga och rättframma vardagsobservationer till små spegelskärvor som når långt in i lyssnarnas hjärtan.”

Visa
Jonathan Hilli – Jordsånger (Kakafon Records)
”Med en stämma som ömsom skär, ömsom smeker, med texter där det gamla blir nytt och det nya ekar av svunna tider, med världsmusikens klanger över jordens sånger tar årets Visvinnare lyssnaren med på en resa mellan hopp och förtvivlan.”

Årets nykomling
Haerdsmaelta
”Med enkla medel och en rejäl skopa attityd, skapar Haerdsmaelta vassa popmelodier som framförs med massor av energi.”

Årets Indie
Emma Knyckare och Statement Festival
”Årets indie satte fingret på en fråga som många just nu kämpar med svaret på – hur får vi stopp på sexuella trakasserier på festivaler.

Debattens vågor gick höga under 2018 och resulterade i en fantastisk bred, sprudlande och spännande festival. En fristad med målet att avskaffa sig själv.”

STIMs pris till Årets kompositör inom folk och världsmusik,
delas ut i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans.

Pristagare: Robi Svärd
”Han har fått genrens giganter att tappa hakan – att som svensk komma från ingenstans och slå igenom i det ökänt kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien är en närmast osannolik bedrift.”

Christel Valsinger