Nyheter 15 januari 2019

Avicii och Hov1 i topp på Ifpis årslistor

Avicii toppar singellistan och Hov1 albumlistan när Ifpi sammanställer Sverigetopplistan för 2018. 

Låten Without You fick nytt liv i och med Aviciis tragiska bortgång 2018 och slutar som etta på årslistan över förra årets singlar. Topp 100 innehåller ytterligare fyra Avicii-låtar från olika perioder i karriären. Näst högst efter Without You placerar sig Wake Me Up!, på #15.

Tvåa och trea på singellistan är Rudimental These Days (fest Jess Glynne, Macklemore och Dan Caplen) respektive Ed Sheeran Perfect Det (feat Beyoncé). På en fjärdeplats finns Hov1 med Hon dansar vidare i livet och det är också Hov1 som toppar albumlistan för 2018 med Gudarna på Västerbron. Avicii gör avtryck även på den listan, som tvåa med Avīci (01) och tia med Stories.

Kvinnliga artister syns i listornas övre regioner främst som featurings. Undantaget är Estrad tillsammans med Norlie & KKV på singellistans plats sex med Mer för varandra. På albumlistan är Molly Sandén enda kvinnliga artist på topp tio, med albumet Större på plats åtta.

På singellistan är fem av de 20 översta placeringarna svenska. På albumlistan har hälften av topp 20 svenska avsändare.

Hela listan finns här. 

Christel Valsinger