Nyheter 3 december 2018

4 SNABBA: Jimmy Jansson – fem låtar i Melodifestivalen

Med hela fem låtar uttagna till Melodifestivalen 2019 har låtskrivaren Jimmy Jansson statistiskt sett störst vinstchans i nästa års tävling. MI bad honom om framgångsreceptet.

Vad är receptet på en lyckad Melodifestivalslåt?

– Jag tror som vanligt att man ska gå på feeling även när det kommer till Melodifestivalen. Inte övertänka utan bara se till att det man skapar känns bra. Jag är svag för tydliga melodier som man snabbt kan förstå. Lyssna på magkänslan, den säger oftast allt.

Berätta vad du kan och får om låtarna!

– Hanna Ferm & Liamoo – Hold You. Den kom till efter ett samtal från min förläggare där Universal ville ha en modern pop-ballad till dem. Jag skrev ihop en skiss som kändes fet och sedan kom Fredrik Sonefors till studion och vi slutförde alla melodier ihop. Liam och Hanna kom till studion och även dom var med och fixade till sina verser samt text så att det skulle passa dem till 100%.

Zeana feat. Anis Don Demina – Mina bränder. Den har det varit lite bollande med fram och tillbaka. Allt började med att jag hade tracket och refrängerna klara för cirka ett år sedan. Skickade skissen till G:son och frågade om han ville hoppa på. Han fick feeling och vi skrev verserna och bryggorna ihop. Låten är en partylåt med både rap och pop.

Habibi med Dolly Style började med en spontan session med min gamla bandkollega Robert Norberg som var i Stockholm på besök. Vi ville skriva en låt där hooken skulle innehålla ordet ”Habibi”. Vi plockade in Palle Hammarlund rätt snabbt i processen och tillsammans skapade vi denna udda men übercatchiga popdängan som i princip är omöjlig att få ur skallen efter en lyssning.

Andreas Johnson – Army Of Us skrevs i somras i ett hotellrum på ett camp i Skåne hos Anders Wrethow. Tanken var inte Andreas Johnson från början men när första demon blev klar så blev den nästan självklar för honom. Låten flirtar med både arenapop och såklart med Andreas Johnson själv.

Margaret – Tempo skrevs på samma camp som Army Of Us. Vi ville skriva en låt till Margaret och allt blev precis som vi hade tänkt. Låten känns som handen i handsken för henne!

Skulle du själv vilja tävla som artist  i Melodifestivalen igen?

– Nej, har lagt min artistkarriär bakom mig. Jag trivs extremt bra i studion och bakom alla artister. Men man ska aldrig säga aldrig, kan ju inte veta hur framtiden kommer att se ut…

Vad har du mer på gång framöver?

– Jag håller på att skriva nytt material för att ta med mig in i nya svenska och utländska sessions framöver. Har också precis varit på Universal Musics camp i Danmark, en hel del grejer därifrån kommer att behöva färdigställas. Fokuserar bara på att leverera bra grejer och ha kul på vägen. Ser fram emot vad som komma skall i min karriär som låtskrivare och producent. Jag har ju världens bästa jobb!

Christel Valsinger