Nyheter 27 november 2018

Stora Journalistpriset till Mats Nileskär

Sveriges Radios Mats Nileskär har fått Lukas Bonniers Stora Journalistpris för sin långa gärning med att ”folkbilda generationer av lyssnare” med sina porträtt av framförallt soulartister.

– Konst och musik är den perfekta tidsspegeln och den tacksammaste. Politikens tendenser syns alltid först i musiken. Att spegla samhällsutvecklingen genom musiken, det tröttnar man aldrig på. Mötena tröttnar jag aldrig på. Det enda jag känner att jag är riktigt bra på är intervjusituationen, säger Mats Nileskär till Sveriges Radio.

Bland de intervjuer Nileskär gjort under sina år på P3 märks storheter som Aretha Franklin, James Brown, Chaka Kan, Curtis Mayfield, 50 Cent och Alicia Keys.

– Äntligen hyllas musiken och musikjournalistiken. Det finns ingen annan journalist i Sverige som Mr Soul Mats Nileskär. Han granskar, frågar ut, kommer in på skinnet och får radion att vibrera. Vilken kväll för Mats och vilken kväll för Sveriges Radio. Så nöjd och så stolt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Stora Journalistprisets jurys motivering lyder:

”För att han med soul och hjärta folkbildat generationer av lyssnare med musikerintervjuer av yppersta världsklass.”

Lars Nylin