Nyheter 13 november 2018

”I slutänden blev det en fördel att den låter annorlunda”

Med Smith & Thells Forgive Me Friend har Playground Music fått sin största hit på flera år. Teamwork och tajming är en del av förklaringen, enligt bolagets VD Mårten Aglander.

Den är just nu sjua på Sverigetopplistan och på plats tio på svenska Spotify. Med sitt folkpoppiga anslag låter Smith & Thells Forgive Me Friend lite annorlunda än de omgivande hitsen på listorna. Men låten är duons mest framgångsrika hittills. Playground Music har med den också fått sin största hit på flera år.

– Smith & Thell har bubblat just under de största i ett par år nu med låtar som Statue och ROW, säger Playground Musics VD Mårten Aglander, när MI ber honom att själv analysera framgången.

Patrik Larsson signade dem till Playground för över fem år sedan, och de har konsekvent fortsatt göra sin grej och sakta men säkert ökat sin publik med PR, live och sociala medier. Vi har haft support från olika media förut, men på Forgive Me Friend var det första gången vi fick TV och de stora radiostationerna tajmade samtidigt. Spotify såg att den funkade och vågade trycka på lite extra. I slutänden blev det en fördel att den låter annorlunda. Folk reagerar och delar den och vi har legat på de virala listorna i flera veckor.

Hur har ni jobbat?

– Det har varit ett skolexempel på metodiskt teamwork mellan Playgrounds digitala team med Sophie Andersson Hammarbäck och Magnus Martinsson, Jennifer Dillane på radio/PR, Lisa Hermansson PR, bandet, Jon och Anders på management och Lasse Tengroth som projektledare. Vi visste att vi hade chansen att få till något bra och jobbade med lång framförhållning med att ta fram planer och verktyg, allt för att få en synkad push i releasen. Att det skulle ta sådan här fart kunde vi inte veta såklart. Faktum är att vi trodde nästan lika mycket på förra singeln Dumb, men där nådde vi inte hela vägen fram.

Och hur följer ni upp?

– Bandet har just gått på sin första egna turné, de sålde ut i Uppsala i fredags! Vår ambition är att försöka ta Smith & Thell vidare utanför Sveriges gränser. International-ansvarige Michael MacDonald hos oss jobbar mycket med det nu. Vårt danska team har just fått upp Forgive Me Friend topp 100 på radio och topp 200 på Spotify, så det är jättekul!

Christel Valsinger