12 november 2018

Dom sågs på Bourbon Street

Det kunde nästan bara sluta på ett sätt. Med en bok. Det var också vad som hände när Per Sonerud tog med sig tre vänner på musikresa till USA.

I många år var Per Sonerud ett inte helt konventionellt inslag i svensk skivbransch. På hans StartKlart Records i Hudiksvall gavs ut allt från Svenne Rubins till Hjalle & Heavy via Sarek och Brandsta City Släckers. Utgivningen provocerade vissa, men roade desto fler.

Från 2015 är Soneruds verksamhet inriktad på annat, inte minst har han gjort avtryck som konstnär, och som ett inslag i detta kom nyligen boken Vi ses på Bourbon Street: En resa från Keith till Ringo via Memphis, New Orleans och Austin.

Som författare agerar en annan branschbekant, Tore S Börjesson, i många musikjournalist år på Aftonbladet, senare frilansförfattare med bl a en biografi över Backyard Babies-Dregen på meritlistan. För bokens illustrationer står Jens Ahlbom, för en sammanfattning av en uppenbart dynamisk resa står Lars Erik Saltin

-Vi började med en Rolling Stones-konsert i Stockholm. Dagen efter flög vi till USA för att åka tillsammans på en månadslång resa till städer som är kända för sin musik. Man kan se det som en guidebok, eller en konstbok, eller en reseskildring, summerar Per Sonerud.

Vi ses på Bourbon Street är utgiven på Soneruds egna personerudart.se och kan köpas via hemsidan, men även via Bokus. I Stockholm finns boken på Hedengrens Bokhandel.

Fotnot: Per Sonerud släpper en ny bok, Ord & Olja 2, redan i april 2019.

Lars Nylin