Musikbolag 29 oktober 2018

Fantastiska recensioner för Robyn

Robyns nya album Honey [Konichiwa/Universal] får inte bra kritik. Det får fantastisk kritik, både här hemma och internationellt.

Honey, Robyns första album på åtta år, släppes i förra veckan och har i Sverige fått högsta betyg i bl a DI Weekend och Gaffa, liksom fyrstjärniga betyg i exempelvis DN och AB.

I USA och Storbritannien är recensenterna minst lika positiva. Hos recensionsaggregatorn Metacritic står Honey just nu på 89 av 100. Det betyder alltså i snitt 4,5 i betyg om man tänker den old school betygsskalan. Som jämförelse nådde föregångaren Body Talk 86.

I brittiska The Guardian får det nya albumet högsta betyg, fem stjärnor, och man skriver bland annat: ”Det är tveksamt om albumet i slutändan får samma inflytande på topp 40-listan som hennes tidigare albumsläpp – det känns nästan för dunkelt och inåtblickande. Men oavsett är Honey perfekt som bevis på att hon är en unik artist på jakt efter en personlig vision i en värld av vanligheter”. Även Telegraph ger högsta betyg.

NME ger albumet näst högsta betyg, liksom magasinet Q.

I USA skriver sajten Pitchfork ”Långsamt framträder hennes mästerliga kontroll över dansgolvets känslor på ytterligare ett fängslande album” och ger betyget 8,5.

Det säger en del om mottagandet när det svagaste betyget hittills kommer från Drowned in Sound som ändå skriver så här:

Honey is a fine record, a consistent record and a thoroughly enjoyable record. But it is not a great record, and in comparison with the standard she has set for herself previously, this is a mild (though fleeting) disappointment. That said, there is still a clear and beating heart here and the sheer humanity of Robyn’s musical soul remains one of the most beautiful things in contemporary music.”

Lars Nylin