Nyheter 21 oktober 2018

Rigmor Gustafsson vann Guldkatten

Under galan P2 Jazzkatten på Fasching i Stockholm tilldelades Rigmor Gustafsson hederspriset Guldkatten.

Lisa Ullén blev Årets kompositör, Jon Fält Årets musiker, priset för Årets grupp gick till We Float och Povel Widestrand vann Årets nykomling. Publiken har tillsammans med P2 Jazzkattens jury varit med och röstat fram vinnarna i de fem röstningsbara kategorierna. Juryns specialpris, som går till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv, gick till arrangören och jazzentreprenören Bosse Stenhammar.

Vinnare P2 Jazzkatten 2018

Guldkatten: Rigmor Gustafsson.

Guldkatten är ett hederspris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser.

Juryns specialpris: Bosse Stenhammar

Motivering: ”Årets pristagare har, under 40 års tid, med en aldrig sviktande entreprenörsanda och med jazzen i fokus, både arrangerat konserter och drivit klubbar och därigenom skapat speltillfällen och bjudit publiken såväl på kommande stjärnor på väg att slå igenom som etablerade världsartister”

P2 Jazzkatten har delats ut sedan 1993 och är Sveriges Radios årliga hyllning till svensk jazz. I kategorierna Årets musiker, Årets nykomling, Årets kompositör, Årets grupp och Guldkatten har publiken röstat fram vinnarna tillsammans med Sveriges Radios jury. Juryns specialpris, som instiftades 2016, delas ut till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv.

P2 Jazzkatten 2018 direktsändes i P2 inför publik på Fasching i Stockholm. Programledare var kompositören, musikern och sångaren Bo Sundström.

Lars Nylin

Foto Mattias Alm/SR