24 september 2018

En podcast om de som stannade och de som drog

Kan man bo kvar i en mellanstor svensk stad och ändå lyckas som låtskrivare och artist? Frågan är utgångspunkt i podcasten Kvar i Stan, som produceras i Linköping och gästas av bl a Fredrik Strage, Julia Adams och Den Svenska Björnstammen.

I Kvar i Stan funderar Christel Valsinger och Anton Nessvi på om man måste flytta till större städer för att kunna leva på musiken. Båda är själva musiker och låtskrivare. Christel är skribent för bland annat Musikindustrin, har en bakgrund som programledare i P3 och är ena halvan av albumaktuella popduon 500 mil. Anton är artist och producent och driver Låghus Studio i Linköping sedan 2017.

I podden gästas de av artister och låtskrivare från Östergötland – ”de som drog och de som blev kvar.” Även journalister och stylister med musikkoppling berättar om hur de tänkt kring att flytta eller stanna, men också om sitt skapande och om kommande projekt.

Premiäravsnittet gästas av producenten Johan Karlberg från The Very Best, som hyllats i bl a Pitchfork och Guardian, och som jobbat med M.I.A. och Mumford & Sons. Johan berättar om sitt senaste projekt med en gatumusiker från Malawi, Lazarus, som har albinisim. Ett samarbete som handlar om både musik och upplysning. Johan Karlberg förklarar också varför han hade så bråttom att flytta från Linköping till London efter gymnasiet.

Bland andra gäster under höstsäsongen märks musikjournalisten Fredrik Strage, aktuell med krönikesamlingen 242, Daniel Caesar, ena halvan av producentduon Caesar & Loui som har stora framgångar på K-popscenen, Julia Adams, albumaktuell låtskrivare och artist och Klas Isaksson, medlem i Den svenska Björnstammen.

Kvar i Stan finns på bl a iTunes och Acast. Lyssna här.

Lars Nylin

Foto: Zandra Erikshed