23 juli 2018

Ännu mer ABBA-feber med Waterloo

Parallellt med att ABBA aktualiseras av filmen Mamma Mia Here We Go Again och nya låtar senare i år pågår ständigt ett annat fenomen som på sitt sätt understryker den ständiga ABBA-febern i världen: alla de framgångsrika ABBA-coverband som finns, vara flera är svenska.

Ett exempel är Waterloo, startat 1996 av Katja Nord och Camilla Dahlin. Waterloo åker i år på turné till bland annat Brasilien, Japan och i dagarna USA tillsammans med bland annat några av ABBA:s originalmusiker, Ulf Andersson och Roger Palm. Bandet består 10 musiker och ofta även av National Symphony Orchestra of London.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stort, tänk att vi säljer ut scener som Hollywood Bowl och Royal Albert Hall, det är helt magiskt, säger Camilla Dahlin en av grundarna av Waterloo till MI.

Waterloo startades av de två sjungande arbetskamraterna på ett sjukhus med målet att vara så lika originalet som möjligt och ge publiken en känsla av att de ser ABBA live på scen igen. De frågade den gången Björn Ulvaeus och Benny Andersson om lov och fick det.

1999 fick de sitt genombrott i TV-programmet Sikta mot stjärnorna. Sedan dess har Waterloo turnerat regelbundet över världen med gästspel av ursprungliga ABBA-musiker som Mats Ronander, Janne Schaffer, Uffe Andersson, Rutger Gunnarsson, Ola Brunkert, Roger Palm, Finn Sjöberg och Lasse Wellander.

Även ett annat ABBA-tributband har erövrat den amerikanska marknaden, Arrival med Victoria Norback i huvudrollen. Medan Waterloo reser över hela världen har Arrival fokuserat på just USA, hittills har det blivit 58 turnéer i landet.

Även det ett spektakulärt exempel på ABBA-mania.

Lars Nylin