Nyheter 17 juli 2018

GULDKLAVEN Storslam för Atenzia, juryns pris till Christer Sjögren

Den 19:e upplagan av Guldklavengalan vid Dansbandsveckan i Malung innebar storslam för skivbolaget Atenzia som vann fem av åtta priser. Martinez (bilden) vann Årets dansband, Maria Persson i Blender blev Årets sångerska, Henrik Sethsson i Casanovas Årets sångare och Heartaches & Highways med Sannex av Andreas Olsson och Rob Crosby utsågs till Årets låt. Under galan hyllades även Christer Sjögren som vann Juryns specialpris för sina 50 år i dansbandsmusikens tjänst.

GULDKLAVEN 2018 – HELA VINNARLISTAN

Årets dansband: Martinez

Årets låt: Heartaches & Highways, Sannex – av Andreas Olsson och Rob Crosby

Årets sångare: Henrik Sethsson, Casanovas

Årets sångerska: Maria Persson, Blender

Årets musiker: Donald Laitila, Donnez (dragspel, klaviatur)

Årets album: Just ikväll, Streaplers

Dessutom delades följande priser ut:

SKAP-stipendiet gick till textförfattaren Ingela “Pling” Forsman och kompositören Mats Larsson som tillsammans delar på 40 000 kr.

FÅR JAG LOV-kometen: Skåningarna

Juryns Specialpris delades ut till Christer Sjögren med motiveringen:

Juryns specialpris går till en person som i år firar 50-års jubileum som heltidsarbetande artist. Som startade sin karriär i ett lokalt dansband och sedan kommit att representera  landets dansbandsgenre och den svenska klassiska dansbandsmusiken. Och gjort det med den äran. Juryns specialpris går i år till Christer Sjögren!

Hos Atenzia Records, baserat i orten Fåglum i Västergötland, säger Pär Winberg:

– Det är helt fantastiskt kul. Vi hade många nomineringar i år så visst hade vi väl hoppats på att några skulle trilla in, men att vinna fem priser det känns som en riktig jackpot.

Priset som Årets dansband vanns utav Martinez. Ett pris som chockade bandmedlemmarna.

– Att bara bli nominerad i denna kategori är helt fantastiskt säger bandets grundare och kapellmästare Danne Strandberg. Och att vinna det känns nästan lite overkligt.

Sångerska i Martinez är Sandra Estberg. Hon vann 2016 priset som årets sångerska och är en av dansbandssveriges största profiler.

Lars Nylin

Foto Kent Jonsson, Får jag lov/SR