19 juni 2018

Heta festivaltips i midsommarkylan

Prognoserna är som vanligt inför midsommar, de små grodorna kommer att huttra även detta år. Men bortom detta anländer festivalsommaren på allvar. MI har frågat ett antal branschpersoner var de söker musikhettan i sommar.

Ljudet av Sweden Rock och Summerburst har redan tonat ut men festival- och konsertsommaren har ändå bara börjat. Här är branschens sommarfavoriter!

Tina Mehrafzoon, P3:

– Personligen tycker jag Way Out West är hetast. Bl.a. för att de bokat spännande och bra dansakter som Yaeji och Peggy Gou, giganter som Kendrick Lamar och popstjärnskott som svenska Grant. Det är en härlig blandning av artister och producenter jag lyssnar mest på i år.

Jakob Ekendahl, Warner Music:

– Hetaste och hetaste…jag åker i vanlig ordning till WOW. Det är väldigt trevligt, även om det kanske inte är så hett i ordets rätta bemärkelse. Heller inte onsdagen under dansbandveckan då Lasse Stefanz spelar, även om de i det närmaste river stället. Så det får bli Yung Lean i Emmaboda 28/7, eller Sven-Ingvars i Arvika 3/8. Jämt skägg mellan två artister som är bäst på varsitt håll.

Liza Berthelsen, Border PR:

– Popaganda då First Aid Kit headlinar där och det är bekvämt promenadavstånd hem. Way Out West har många roliga akter i år och Slottsskogen är så otroligt vacker. Nån gång önskar jag att jag fick åka dit och bara kolla band, hänga med kollegor och inte koordinera 20 intervjuer. Har trots stenhårt festivaljobb flera roliga minnen från Way Out West; bl.a när jag jobbade med Chuck D och kommunicerade med honom via Mats Nileskär på telefon – även när Chuck D och jag var i samma rum! Om jag inte missminner mig satt Chuck D dessutom på en tron i logen.  Han var dock väldigt artig.

Fredrik Strage, journalist:

– Jag skulle vilja svara Emmabodafestivalen eftersom den är så underbart urspårad med bisarra föredettingar som Nordman, Roger Pontare och Markoolio. De gamla stötarna bara: ”Wow! Kidsen älskar oss!” De är lyckligt omedvetna om att kidsens musikaliska omdöme frätts sönder av droger. Det är ingen slump att festivalen numera är känd som MDMAboda. Ärligt talat tycker jag att Way Out West har ett utmärkt program i år också. Inte tillräckligt bra för tre dagar, visserligen, men ändå. Konstigt nog har de inte bokat Junior Brielle, sommarens bästa nya popband, så jag får åka till Storsjöyran för att se dem i stället.

Daggan Stamenkovic, Novoton:

– Måste väl säga WOW eftersom det är den som jag varit på flest gånger senaste åren. Men i år blir det Øya som definitivt är lika bra som WOW. Annars känns det ju som om Dalhalla gör alla rätt även om jag inte haft möjlighets än att åka tid. Och Slaktkyrkan har haft en stark vår också.

Carolina Eriksson, Kobalt: 

– Jag tycker Queens of Pop (Zara Larsson, Icona Pop, Rhys, Alma, Sarah Klang mfl, reds anm) känns väldigt spännande och rätt i tiden. Älskar grafiken också.

Fredrik Zmuda, The Bank:

– Jag skulle nog säga Kamasi Washington på WOW. Är det bara hälften så bra som förra gången så får han 4 av 5 stycken starka kosmisk-jazz-rock-pluppar i betyg. Eller såhär; han kan ställa in och fortfarande få samma betyg av mig, så ja, det är min absolut höjdpunkt i år.

 

Christel Valsinger/Lars Nylin