Nyheter 15 maj 2018

Sixten Gemzéus stora musikstipendium till Christina Nilsson

Operasångerskan Christina Nilsson får Sixten Gemzéus stora musikstipendium, som delas ut för andra året i rad ut till en begåvning och ett framtidsnamn inom svensk musik. Med en stipendiesumma på 500 000 kronor är det Sveriges största musikstipendium. 

Christina Nilsson föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Därefter har hennes liv kantats av olika utbildningar vid bland annat Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm, där hon avlade en masterexamen 2017. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan, där hon under våren 2018 rosats av kritiker för titelrollen i Aida.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskan i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 30:e september i samband med Musik på Slottet. Statyett och diplom med motivering kommer delas ut av Prinsessan Christina.