Nyheter 15 maj 2018

BOK Historien om Sonet blir bok

Skivbolaget Sonet, en hörnsten i svensk skivbolagshistoria, har blivit bok i regi av Håkan Lahger och Lars Ermalm, som tidigare skildrat bl a Metronome Records.

Begreppet Sonet går som en röd tråd genom hela den svenska och även Nordiska musikbranschen från 1950-talet och framåt. Dag Häggqvist spelade huvudrollen när Sonet, såväl som skivbolag som musikförlag, från 60-talet och genom de följande decennierna fanns med lite överallt i den svenska musikscenen. Från det allra mest kommersiella, inklusive att man representerade utländska bolag och storstjärnor, till rollen som ett svenskt alternativ någonstans mellan de etablerade globala etiketterna och den svenska scenens egna bolag.

Den märkliga historien om Häggqvist & co och deras roll i svensk musikbransch skildras i en helt nyutgiven bok, Hög standard, av Håkan Lahger och Lars Ermalm. Titeln är hämtad från en artist som mer än de flesta underströk Sonets position på en egen yta i den blågula musiken, Peps Persson.

I förordet skriver författarna om Dag Häggqvist:

”Dag Häggqvist gör avtryck. Det har vi under åren som vi arbetat med boken om Sonet upplevt och uppskattat. Dag skänker kunskap och perspektiv på tillvaron. Inte bara i form av outtömliga kunskaper om musik utan kanske ännu mer för sin humanistiska inställning. Det går nämligen att vara stark, få saker uträttade, ja, rent av skapa historia, utan att någonsin behöva ta till brösttoner eller bruka maktmedel. Det är Dag Häggqvist ett levande bevis för. Dag Häggqvists livsfilosofi borde vara ett föredöme och en ledstjärna för oss alla.”

Om boken skriver förlaget Leopard:

”Folkparker, rökiga jazzklubbar och vinylskivor. Den som söker embryot till det svenska musikundret hittar det hos skivbolaget Sonet.

Grundat utan masterplan, lönsamhetskrav eller tankar på börsintroduktion blev Sonet ett av våra största och mest dynamiska skivbolag. Här signades och släpptes svenska legender såsom Jerry Williams, Sylvia Vrethammar och Peps Persson.

När rockmusiken exploderade under 60-talet och fortsatt e växa under kommande årtionden var det Sonet som presenterade den nya musiken för svenskarna; Bob Marley, Elvis Costello, Marianne Faithfull, Depeche Mode, Grace Jones och U2 var bara toppen av isberget.

Genom intervjuer med musiker, branschfolk och skivbolagslegender både i och utanför Sverige tecknas ett porträtt  över den musikkanon som Sonets utgivning kommit att  bli. Hur gick det egentligen till när ett gäng våghalsar bestämde sig för att  kombinera idealismen med entreprenörskap och satsa allt på konsten och musiken? Och vad hände när pengarna som skulle komma imorgon, redan gjorts av med igår?

Håkan Lahger är kulturjournalist och författare som har arbetat på bland annat på SVT och TV4. Lasse Ermalm är författ are och formgivare med gedigen bakgrund inom den svenska musikindustrin.”

MI återkommer givetvis med en recension.

Lars Nylin