19 februari 2018

4 SNABBA Isabel Sandblom/nya labeln Galant

Isabel Sandblom, mer känd som Syster Sol, startar skivbolag. Galant ska ge ut musik med enbart kvinnor och icke binära. Vi ringde upp den nybakade skivbolagschefen för 4 SNABBA.

”Så länge det fortfarande finns strukturer som definierar ditt värde via dom ofrivilliga egenskaper du föds in i, är det nödvändigt att göra radikala åtgärder tills strukturen känns uppenbart utdaterad och extremt tramsig”, skriver Isabel Sandblom i pressmeddelandet om nystartade labeln Galant.

Just nu formas avtal med ett antal artister och så fort det finns ett släpp att gå ut med kommer ett nytt pressutskick, lovar hon.

Hur föddes idén till Galant?

– Jag har haft den här idén ända sedan vi startade Femtastic egentligen, att jag gärna skulle få igenom en helt igenom kvinnlig label. Men jag har inte känt att jag haft den branschkunskap och erfarenhet som krävs för att göra bra släpp förrän nu.

Har du drivit skivbolag eller liknande projekt tidigare?

– Jag har ju släppt min egen ep (Miss Diamant) i helt egen regi. Och jag har alltid varit en artist som gjort väldigt mycket själv och drivit mina egna projekt så långt det går innan jag skickat dem vidare till skivbolaget.

Samarbetar du med någon distributör eller liknande?

– Jag har insett att för att göra släppen på den nivå som jag vill, så behöver jag ha samarbetspartners. Nu samarbetar jag med Woah Dad och det känns väldigt spännande. Det är ett bolag som befinner sig i en förändringsprocess och är väldigt villigt att göra det arbete som behövs för att bli cutting edge när det kommer till jämställdhet. Och jag ska vara med och se till att de gör det som krävs! Musikindustrin behöver förändras och jag känner att det behöver ske inifrån.

Vad händer för Syster Sol framöver?

– Jag sitter i studion just nu och jobbar med en artist som jag tror väldigt mycket på. Sen kommer jag att göra några få exklusiva spelningar under året. Det kommer några roliga turnékoncept framöver också.

fotnot: Femtastic är ett nätverk för kvinnor inom musik och kultur grundat 2010.

Christel Valsinger

Foto: Annika Berglund