POLAR MUSIC PRIZE till Metallica och ANIM

Nyheter

Polar Music Prize 2018 tilldelades vid en presentation på onsdagen gruppen Metallica respektive Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Dr Ahmad Sarmast, dess visionära grundare och ledare.

Pristagarna presenterades av juryns Alfons Karabuda vid en ceremoni i Stockholms Stadshus.

I motiveringen för Metallica sägs:

”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla. Kraften i gruppens kompromisslösa album har gett stöd åt miljoner att vända sitt utanförskap till en superkraft.”

Om ANIM säger juryn:

”Som ett erkännande för hur denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv. På 1990-talet avbröts Afghanistans rika musikaliska arv, som blomstrade i århundraden, plötsligt av inbördeskriget och från 1996 till 2001 var musik förbjuden och tystad i hela landet. 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor.”

I ett pressmeddelande säger några av vinnarna:

“I’m very excited, honoured and privileged to be a recipient of the 2018 Polar Music Prize alongside The Afghanistan National Institute of Music.”
– Dr Ahmad Sarmast, grundare och ledare av ANIM.

“Receiving the Polar Music Prize is an incredible thing, it puts us in very distinguished company. It’s a great validation of everything that Metallica has done over the last 35 years. At the same time, we feel like we’re in our prime with a lot of good years ahead of us. Thank you very much.”
Lars Ulrich, trummis och medgrundare av Metallica.

“I feel very honoured to be in such great company with the others who have accepted the Polar Music Prize. As myself and as Metallica I’m grateful to have this as part of our legacy, our history. Thank you.”
James Hetfield, sångare, gitarrist och medgrundare av Metallica.

“Receiving the Polar Music Prize is such an honour, especially sharing it  with artists (previous Laureates) such as Joni Mitchell, Keith Jarrett and Wayne Shorter, who I admire dearly. It’s incredible to be recognised and honoured in this way, to me, it’s very prestigious. Hopefully this will inspire younger generations of musicians to keep the music alive.”
Robert Trujillo, basist i Metallica.

“It means a lot to me because we’ve been added to a list of very distinguished artists and musicians who I respect. And to be acknowledged for the work we’ve done. I know how important this is and how much of an honour it is.”
Kirk Hammett, gitarrist i Metallica.

Kung Carl XVI Gustaf delar ut priset, som uppgår till en miljon svenska kronor till respektive pristagare, torsdagen den 14 juni 2018. I år genomförs både ceremoni och bankett på Grand Hôtel i Stockholm och direktsänds i TV4 kl. 20:00. Polar Music Prize 2018 är den tjugosjunde i ordningen. Dr Ahmad Sarmast kommer att närvara vid prisceremonin och från Metallica kommer Lars Ulrich och Robert Trujillo.

Lars Nylin

Annons