6 februari 2018

FÖRLAG Norska förlag går samman för ökat genomslag

Fyra av de mest framgångsrika musikförlagen i Norge har gått samman i det nystartade bolaget Arctic Rights Management, med målet att nå  större internationell genomslagskraft. En av grundarna är Kerstin Mangert, styrelseledamot i Musikförläggarna.

Målet för Arctic Rights är att säkra att norska upphovsmäns och musikförlags musikrättigheter förvaltas lokalt, på en global marknad präglad av stark konkurrens med stora internationella aktörer. Till följd av den snabba teknikutvecklingen och en generell ökning av musikanvändning, beräknas värdet av musikrättigheter stiga kraftigt de kommande åren.

– Norska artister och låtskrivare syns mer och mer på de internationella toplistorna vilket genererar stora intäkter där ute. Vi ska säkerställa att vi får hem rätt pengar till rätt mottagare med effektiva system och goda kontakter med de lokala upphovsrättsällskapen som portal till det redan existerande internationella nätverket för royaltyersättningar, säger Kerstin Mangert (bilden), General Manager för Arctic Rights, i ett pressmeddelande.

Initiativet till Arctic Rights kommer från musikförlagspionjären Kai Robøle (Waterfall Music), som tillsammans med Erik Brataas (tidigare Phonofile) har fått med sig Obel Publishing, Propeller Music och Norsk Musikkforlag. De fyra musikförlagen har alla haft stor framgång, med bland annat artister som Highasakite, Sløtface och Vamp, och med låtskrivare för artister som Dua Lipa och Marcus & Martinus.

– Etter 20 års erfaring med utvikling og eksport av norske artister og låtskrivere er det på tide å steppe opp. Som en ‘lilleputt’ på den internasjonale arenaen har det vært en utfordring å beholde rettigheter på norske hender, men når de fremste norske musikkforlagene nå går sammen, oppnår vi kritisk masse til å virkelig kunne gjøre en forskjell, säger Kai Robøle.

Genom att samla krafterna får Arctic Rights större resurser till att vidareutveckla sina låtskrivare och står bättre rustade i konkurrensen om rättigheter internationellt.

– Det er en herlig utfordring å bidra til å styrke den norske publishingbransjen, og sikre at norske talenter og rettigheter blir videreutviklet og forvaltet av et norsk selskap med internasjonale ambisjoner, säger Erik Brataas.

Etableringen har genomförts med stöd av Innovasjon Norge, Musik Norway och Musikkforleggerna.

Arctic Rights Management representerar bland annat följande artister, kataloger och förlag:

Artister:

Highasakite, Raga Rockers, Vamp, Sløtface, Alfred Hall, Ida Jenshus, Matilda, Susanne Sundfør, Tim Scott, Ida Maria

Låtskrivare:
Caroline Ailin (Dua Lipa, Olivia Holt), Magnus Bertelsen (Marcus & Martinus, Alan Walker), Erik Fjeld (Marcus & Martinus, Girls’ Generation), Brandyn Burnette (EXO, Cosmos & Creature), Frida Amundsen (Bearson, Sandra Lyng)

Musikförlag:
Waterfall Music, Obel Publishing, Propeller Music, Norsk Musikkforlag

Christel Valsinger