Nyheter 13 januari 2018

MUSIKBOLAG Plussiffror och optimism hos Sound Pollution

För fjärde året i rad visar Sound Pollution ökad försäljning och ökar takten med fokus på bland andra Heavy Tiger och Eleine. MI har pratat lite med Johan Hargeby om vad som händer på landets ledande bolag för hård rock.

– Vi ligger väl i linje med branschens generella utveckling, vi hänger med och är ett av Sveriges största indies fast vi satsar på hård rock, som nästan aldrig får något utrymme i media och mycket sällan hörs på TV eller radio. Det är dock fortsatt extremt tuffa villkor och vi försöker vara ännu bättre och effektivare på det vi gör, säger Sound Pollutions Johan Hargeby, som på sina olika etiketter även har nytt på gång med namn som Imperial State Electric och Blackberry Smoke.

– Som entreprenör tror man ju alltid det värsta och att allt snart kommer att braka samman en vacker dag. Men första halvåret 2018 ser dock väldigt ljust ut med flera stora releaser inplanerade, fortsätter Hargeby.

En av de akter som gör Hargeby optimistisk är albumaktuella Eleine:

– Vi har just gjort allt klart inför releasen, som vi tror väldigt mycket på. I dagarna har vi skrivit avtal i Japan, Sydkorea, Kina, Hong Kong, Taiwan, Filipinerna, Singapore, Indonesien, Malaysia och Thailand. Eleine har med sitt föregående självbetitlade debutalbum låtar med totala streams på en bra bit över 1 000 000, så det finns en bra grund inför nya Until The End. Albumet släpps den 23 februari och intresset är enormt.

Ett annat band som finns i fokus för bolaget som har rötter tillbaka till starten av House of Kicks 1986 är trion Heavy Tiger.

– Det är ett band som vi verkligen försöker lyfta. Inför releasen av Glitter så hade vi möte med bokningsbolaget och jag föreslog att bandet skulle vara förband till Kiss. Det blev helt tyst i rummet och alla tittade på mig som om jag skämtade. Några månader senare var Heavy Tiger förband till just Kiss. Nu har dom blivit inbjudna till Rockpalats i Tyskland i april. Detta är prestigefulla spelningar som absolut inte alla får. Grejen med Heavy Tiger är att de är så sinnessjukt bra live, annars hade de väl inte heller fått chansen att visa upp sig hos Kalle Moraeus med mera, även om inbjudan från Rockpalats smäller högre i våra kretsar.

Båda dessa artister finns på Sound Pollutions egna etiketter Black Lodge och Wild Kingdom och dess upphovspersoner har ingått förlagsavtal med Sound Pollution Songs.

– Vi har även i dagarna skrivit avtal med det danska bandet Defecto, som fått otroligt mycket uppmärksamhet i sitt hemland och bland annat varit support till Metallica och Rammstein. I samband med det nya albumsläppet ger bandet sig ut på en omfattande Europaturné.

Inom en snar framtid kommer även nya album med The Temperance Movement och i fjol bortgångne Strängen. Sound Pollution kommer också att göra Heavy Load-katalogen tillgänglig igen, säger Johan Hargeby.

Sound Pollution har cirka 10 anställda i Stockholm. Internationellt har man ett nätverk med partners i hela världen; distributörer, PR-byråer, digitala aggregatorer, licenstagare. Ett nätverk som bolaget har byggt upp under tre decennier med största marknader i Norden, Tyskland, USA och England. I Tyskland man haft samma partner i 25 år. Sound Pollution Songs ägs till 100% av bolaget med administration och internationellt nätverk via Sony/ATV.

Lars Nylin

Bilden Heavy Tiger