Nyheter 10 januari 2018

SPOTLIGHT Hailee Steinfeld & Alesso feat Florida Georgia Line & Watt: ”Let Me Go”

EDM och country visar sig än en gång vara en framgångsrik kombo. Nu klättrar Alessoproducerade Let Me Go på listorna i USA.

Det är svårt att tro att det bara gått fem år sedan Avicii väckte ramaskri i EDM-världen genom att ha countrymusiker på scenen under sitt set på Ultra Music Festival i Miami. Ett tilltag som ju sedan följdes av countryinfluerade superhittarna Hey Brother och Wake Me Up. Den häftiga kritiken från musikbloggar och publik ligger kvar på nätet, som en relik från ett paradigmskifte, som kanske går att jämföra med när Bob Dylan spelade elgitarr på New Port Folk Festival 1965.

Det faller förstås inte alla i smaken, men EDM, liksom de flesta genrer, kan mixas med lite vad som helst, och vill man nå brett är genremixar ingen dum idé. En sådan låt, på väg mot succé i USA just nu, är edm-country-pop-hybriden Let Me Go, producerad av svenske Alesso, skriven av Andrew Watt & Ali Temposi och med sång av Hailee Steinfeld och countrydun Florida Georgia Line. Den sistnämnda har haft enorma framgångar i USA med sin s k bro-country, en förgrening av countryn som flirtar med både hiphop och rock – apropå genrekorsningar.

I en intervju med Billboard berättar Alesso om hur han fick låten skickad till sig av Andrew Watt (som tillsammans med Ali Temposi är inblandad i bl a Havana med Camila Cabello och Lonely Together med Avicii/Rita Ora). Det tog honom ett par, tredagar, sedan låg en ny produktion färdig.

Let Me Go är en göra-slut-låt med ärliga lyckönskningar. Lågmäld vers med minimalistiskt gitarrlick och fingerknäpp, följs av maffig refräng med många sångpålägg, och ett drop med tropicalkänsla.

Låten släpptes i september, men klättrar i USA nu, där den är trea på Hot Dance/Electric Songs och nummer 40 på Hot 100.

Christel Valsinger 

Lyssna här: